Francija ir gatava iesaistīties Baltijas valstu gaisa telpas patrulēšanā un piedāvā savu ekspertu palīdzību, lai mācītu Latvijas virsniekus gaisa telpas kontrolēšanā.
Francijas aizsardzības ministre Mišela Allio-Marī (Michele Alliot-Marie) ceturtdien pēc tikšanās ar Latvijas aizsardzības ministru Ati Slakteri žurnālistiem apliecināja, ka "Francija ir gatava iesaistīties Baltijas valstu gaisa telpas kontrolēšanā arī ar savām lidmašīnām".

Allio-Marī Latvijas kolēģim paudusi Francijas gatavību mācību centrā Monmarsānas pilsētā uzņemt latviešu virsniekus, kas "izietu apmācību". Tāpat Francija piedāvā arī Latvijas pārstāvjus uzņemt Parīzes tuvumā izvietotajā gaisa telpas aizsardzības centrā, kur ir "nepieciešamie instrumenti un iekārtas, lai nodrošinātu gaisa telpas aizsardzību". Šajā centrā Latvijas virsnieki varētu iepazīties ar gaisa telpas patrulēšanu - "kā notiek vadība, brīdināšana un nepieciešamības gadījumā - iejaukšanās", stāstīja Francijas aizsardzības ministre.

Viņa arī informēja par Francijas gatavību organizēt Baltijas valstu gaisa telpas drošībai veltītu konferenci, kurā piedalītos "visas ieinteresētās puses".

Jau vēstīts, ka no 29.marta, kad Baltijas valstis tika uzņemtas NATO, Latvijas, Lietuvas un Igaunijas gaisa telpā patrulēja četri Beļģijas iznīcinātāji F-16, savukārt no 1.jūlija tuvākos trīs mēnešus Baltijas valstu gaisa telpu apsargās pieci Dānijas gaisa spēku iznīcinātāji F-16.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!