Francijas premjerministrs Dominiks de Vilepēns un citi Francijas ministri sestdien tikās ar sabiedrības līderiem lai pārrunātu Franciju pārņēmušos nemierus, kas no Parīzes pārmetušies arī uz citām valsts pilsētām.
Saspringums sestdienas vakarā bija augsts, jo policija gatavojās kārtējai nemiera naktij. Policija un valdība pagaidām veltīgi pūlas apspiest nemierus, kas Francijā uzsākās pirms 10 dienām.

Savukārt ASV un Lielbritānijas valdības brīdinājušas savus pilsoņus izvairīties no nemieru skartajām teritorijām.

Pagājušās nedēļas laikā Francijā sadedzinātas vairāk nekā 2000 automašīnas, simtiem cilvēku arestēti, bet ievainoti vairāki policijas virsnieki, ziņo ārvalstu mediji.

Piektdienas naktī vien policija Francijā arestēja 250 cilvēkus, pēc tam, kad nemiernieki uzbruka glābšanas dienestu mediķiem un aizdedzināja kādu autostāvvietu, kurā pēc Francijas radio ziņotā bijušas vismaz 900 automašīnas.

Nemieri Francijā sākās 27.oktobrī kādā Parīzes piepilsētā, kur vietējie iedzīvotāji vainoja policistus divu pusaudžu nāvē. Pusadži bēgot no policijas rāpušies pāri elektrostacijas nožogojumam un nosisti ar strāvu.

Policija savu vainu noliedza, ko apstiprināja arī sākotnējie izmeklēšanas rezultāti, kuri attaisnoja kārtības sargus.

Sākotnēju par nemieriem tika ziņots no Francijas galvaspilsētas Parīzes piepilsētām, taču otrdien ziņojumi par nemieriem sāka pienāk arī no Francijas dienvidu pilsētām.

Kopš tā brīža uz Francijas ielām tika norīkoti papildus 2000 policisti, kā arī lūgta palīdzība Francijas bruņotajiem spēkiem.

Vandālisms un nemieri izpletušies vairāk kā 20 Francijas reģionos. Pārsvarā tajos iesaistīti imigranti un musulmaņu iedzīvotāju daļu, kas cieš no apspiestības, augsta bezdarba līmeņa, un uzskata, ka tiek diskriminēti. Dažos Francijas reģionos bezdarba līmenis ir 25%.

Piektdienas vakarā par nemieriem jau tika ziņots arī no Lilles Francijas ziemeļos un no Tulūzas dienvidrietumos, kā arī no Ruānas Normandijā, taču policija norāda, ka lielākās nekārtības valda galvaspilsētas tuvumā.

Sestdienas rītā vairāk nekā tūkstoš cilvēku piedalījās klusā gājienā kādā Parīzes piepilsētā, lai pieprasītu mieru.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!