Foto: AFP/Scanpix
Francijas valdība pirmdien atbalstījusi parlamenta priekšlikumus ieviest soda naudas un pat piemērot cietumsodu tiem, kas izmantos kārnas, pārlieku tievas modeles vai "glorificēs anoreksiju", vēsta ārzemju mediji.

Sociālistu partija iesniegusi divus grozījumus nesen pieņemtajās veselības reformās, kas paredz sodīt tos, kas pārmērīgi tievus cilvēkus pozicionē kā "modernus". Pirmais labojums paredz aizliegt modeļu aģentūrām izmantot "īpaši tievas jaunas sievietes, kuru svars apdraud viņu veselību". Modelēm būtu jāuzrāda medicīniski sertifikāti, kuros norādīts viņu ķermeņa masas indekss. Aģentūrām, kuru modelēm šis indekss būtu zemāks par minimālo, tiktu piemērots sods 75 tūkstošu eiro apmērā un sešu mēnešu cietumsods.

"Ir nepieņemami slavināt nevērtīgu uzturu un komerciāli izmantot cilvēkus, kas apdraud savu veselību," intervijā "Le Parisien" izteicies priekšlikumu autors, Grenobles universitātes slimnīcas neirologs Olivjē Verāns.

Otrais priekšlikums paredz noteikt par krimināli sodāmu "uzkrītoša tievuma slavināšanu" un ļautu likvidēt interneta mājas lapas, kas "cildina anoreksiju". Minētas ir mājas lapas kā "pro-ana", kurās "skaistuma padomos" 12 gadus vecām meitenēm ieteikts badoties, lai viņu augšstilbi būtu vien 15 centimetru resni.

Priekšlikumus atbalstījusi Francijas veselības ministre Marisola Turēna. "Ja tu esi modele, tev ir jāēd un jārūpējas par savu veselību. Šis ir svarīgs ziņojums jaunām meitenēm, kuras saskata modelēs savu skaistuma ideālu, un tas ir labs veids, kā to uzlabot," saka ministre.

Viņa norāda, ka Francijā vairāk kā 40 tūkstoši cilvēku cieš no anoreksijas, no kuriem 90% ir pusaudži.

Francijas modes industrija ne reizi vien tikusi kritizēta par uzkrītoši tievu modeļu popularizēšanu, bet īpaši skaļa šī lieta kļuva pēc "Chanel" dizainera Karla Lāgerfelda grāmatas iznākšanas, kurā viņš norāda, ka "neviens negrib modes skatēs uz skatuves redzēt apaļīgas sievietes". Viņš arī izteicās, ka Francijas veselības sistēma nedarbojas, jo "visi slimie cilvēki ir pārāk resni". "Resnules sēž pie televizoriem ar čipšu paku rokās un saka, ka tievas modeles ir pretīgas," raksta dizaineris.

Organizācija, kas cīnās par "kārdinošu formu" sieviešu tiesībām, Lāgerfeldu par šiem vārdiem iesūdzēja tiesā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!