Foto: DELFI

Francija ceturtdien ar likumu uzlikusi par pienākumu lielajiem uzņēmumiem palielināt sieviešu skaitu vadošajos amatos un publiski ziņot par progresu šajā jomā.

Pirms desmit gadiem Francija noteica, ka lielajiem uzņēmumiem valdēs vismaz 40% locekļu jābūt sievietēm, bet valdība atzinusi, ka šī iniciatīva bijusi neveiksmīga.

Deputāte Marī Pjēra Riksāna norādīja, ka jaunā likuma mērķis ir panākt sievietēm īstu ekonomisko un profesionālo vienlīdzību.

Likums aicina uzņēmumus ar vairāk nekā 1000 darbiniekiem līdz 2027.gadam nodrošināt, ka 30% no vadītājiem un vadības komiteju locekļiem ir sievietes, un līdz 2030.gadam panākt, ka sieviešu proporcija šajos amatos sasniedz 40%.

2030.gadā uzņēmumiem tiks doti vēl papildu divi gadi, lai nodrošinātu noteikumu ievērošanu. Pēc tam uzņēmumiem, kuros šīs kvotas nebūs ievērotas, varēs tikt piemērotas sodanaudas.

Uzņēmumiem arī katru gadu būs jāpublicē savi panākumi Darba ministrijas tīmekļa vietnē.

"Stikla griesti starp korporatīvās vadības struktūrām un valdes telpām joprojām ir pilnīgi necaurredzami, un algu nevienlīdzība joprojām pastāv," sacīja ministre Elizabete Moreno, kas atbild par dzimumu līdztiesību.

2019.gadā sievietes sastādīja 43,6% no valdes locekļiem 120 vadošajos Francijas uzņēmumos, kuru akcijas kotētas biržā. 2013.gadā sieviešu proporcija šādu uzņēmumu valdēs bija nedaudz vairāk par 26%.

Taču sievietes joprojām sastāda tiki 19% no izpildkomiteju un augstāko vadības komandu locekļiem, liecina oficiālie dati.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!