Foto: AP/Scanpix

Rasistiski izteikumi Francijā kļuvuši par ikdienišķu parādību, tostarp arī politiķu vidū, otrdien secinājusi Eiropas Padome, raisot bažas par rasistiskas, antisemītiskas un islamofobiskas vardarbības pieaugumu.

Eiropas Padomes ģenerālsekretārs Turbjēns Jaglands norādīja, ka naidīgi izteikumi, kas kļūst par ierastu parādību publiskajā telpā, dod pamatu bažām.

Eiropas Komisija pret rasismu un neiecietību otrdien nāca klajā ar jaunu ziņojumu, kurā secināts, ka no 2012.gada līdz 2014.gadam rasistiska vardarbība Francijā pieaugusi par 14%, bet antisemītisku uzbrukumu skaits palielinājies par 36%.

Jaglands aicināja politiķus izvairīties no "paziņojumiem, kas uzspiež kauna zīmi grupām, kas jau tā ir viegli ievainojamas, un saasina spriedzi Francijas sabiedrībā".

Ziņojumā teikts, ka Francijas galēji labējās Nacionālās frontes līderes Marinas Lepēnas un citu politiķu izteikumi veicinājuši islamofobiju. Kā piemērs ziņojumā minēts gadījums, kad Lepēna salīdzināja musulmaņu lūdzējus uz ielām ar nacistu okupāciju.

Ziņojumā brīdināts, ka dažus Francijas sekulārās politikas aspektus var uzskatīt par avotu diskriminācijai, piemēram, kādas Francijas pilsētiņas mēra lēmumu panākt cūkgaļas ieviešanu visu skolu ēdienkartēs.

Ziņojumā arī teikts, ka Francijai jāiegulda lielāki pūliņi, lai apkarotu homofobiju un diskrimināciju pret čigāniem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!