Foto: EPA/Scanpix/LETA

Francijas, Lielbritānijas un Vācijas līderi svētdien nāca klajā ar kopīgu paziņojumu, kurā aicina Irānu atgriezties pie 2015. gadā parakstītās kodolvienošanās saistību ievērošanas, raksta "Politico".

"Mēs esam pauduši nopietnas bažas par darbībām, kuras Irāna ir veikusi, pārkāpjot savas saistības kopš 2019. gada jūlija. Šīs darbības ir jāatsauc," teikts paziņojumā, kurš publicēts neilgi pēc tam, kad Irāna vēstīja, ka vēl vairāk atkāpsies no savām saistībām vienošanās ietvaros.

Irāna vēstīja, ka neievēros dažas no kodollīgumā noteiktajām saistībām pēc ģenerāļa Kasema Soleimani nogalināšanas janvāra sākumā. Ietekmīgais ģenerālis gāja bojā ASV gaisa uzbrukumā Irākā.

ASV prezidents Donalds Tramps pērnā gada maijā pārtrauca Savienoto Valstu darbību kodolvienošanās ietvaros, kā arī atjaunoja ekonomiskās sankcijas pret Islāma Republiku.

Eiropas lielvalstu vadītāju paziņojumā vēlreiz pausta nožēla par ASV lēmumu izstāties no vienošanās. Tāpat tajā piebilsts, ka "pēdējie notikumi izcēluši Irānas destabilizējošo lomu reģionā." Paziņojumā izteikts aicinājums deeskalēt saspīlēto situāciju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!