Foto: AFP/Scanpix

Rietumāfrikas valstu vadītājiem jāprotas "pārņemt stafeti" un Mali konfliktā jāiesaista savi militārie spēki, lai padzītu islamistu nemierniekus, šadu viedokli paudis Francijas ārlietu minstrs Lorēns Fabiuss, piebilstot, ka pretējā gadījumā tāda valsts kā Mali vairs neeksistēs.

Sestdien Fabioss tikās ar Kotdivuāras prezidentu Alasanu Kataru, kurš arī solījis lielāku atbalstu Mali atbrīvošanā.

"Tā stunda ir pienākusi, kad jāparāda plašāka lielo spēku, kaimiņvalstu un organizāciju sadarbība, daudzpusīga solidaritāte, lai cīnītos ar terorismu Mali," paudis Kotdivuāras prezidents.

Francijas Aizsardzības ministrs Žans Īvs Ledrians sestdien apstiprināja, ka Mali teritorijā šobrīd jau atrodas 2000 Francijas kareivju, plānots, ka to skaits sasniegs 2500. Savukārt Āfrikas valstis Mali šobrīd iesūtījušas 100 karavīrus no Togo un Nigērijas. Taču to skaits plānots palielināt līdz 1200, savukārt Čada uz Mali varētu sūtīt 2000 kareivjus, tai skaitā gaisa spēkus, kas ir vieni no spēcīgākajiem kontinenetā. Uz Mali savus militāros spēkus plānojušas sūtīt arī benina, Gana, Nigēra, Senegāla un Burikinafaso.

Militārie spēki Mali paliks tik ilgi, cik tas būs nepieciešams, lai "uzvarētu terorismu" Rietumārfikā, paudis Francijas prezidents Fransua Olands.

Islamisti piektdien atkāpās no divām Mali pilsētām, pēc Francijas armijas gaisa spēku uzlidojumiem

Teroristi pametuši Mali dienvidu pilsētu Diabali, ko tie bija ieņēmuši pirmdien. Savukārt Mali armija atbrīvojusi Konnas pilsētu.

Tikšanās laikā Kotdivuārā Francijas ārlietu minstrs arī apliecinājis, ka Francija palīdzēs sagavatot un atjaunot Mali militāros spēkus, solot finansiālu un loģistikas atbalstu. Janvāra beigās Adisabebā paredzēta tikšanās, kurā tiks noskaidrotas Mali vajadzības.

Jau ziņots, ka pēc pagājušā gada martā notikušā valsts apvērsuma, islāmisti un tuaregu nemiernieki, izmantojot jukas, iekaroja valsts ziemeļus. Vēlāk islāmistu un tuaregu alianse izjuka. Islāmisti ieņēma šīs teritorijas galvenās pilsētas, ieviesa brutālu šariata versiju un iznīcināja senas svētnīcas Timbuktu pilsētā, izpelnoties starptautisku sašutumu.

Pagājušajā nedēļā islāmistu grupējums "Ansar Dine" sāka virzīties tālāk uz dienvidiem un ieņēma nozīmīgo Konnas pilsētu. Francijas iejaukšanās konfliktā savā bijušajā kolonijā daudziem bija pārsteigums, norāda BBC.

ANO drošības padome decembrī pilnvaroja Rietumāfrikas valstu bruņotos spēkus uzsākt cīņu pret ar "Al Qaeda" saistītajiem Mali islāmistiem. Tomēr operāciju sākotnēji bija paredzēts sākt ne ātrāk kā septembrī. Tas deva iespēju islāmistiem turpināt uzbrukumus.

Atsaucoties uz aģentūru BNS, "Delfi" jau vēstīja, ka Mali pagaidu prezidents Dionkunda Traore ANO lūdza Francijas prezidentam Fransuā Olandam militāru palīdzību, kas palīdzētu apturēt islāmistu nemiernieku virzīšanos uz priekšu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!