Foto: Reuters/Scanpix
Francijā svētdien nomira vīrietis, kurš vairākas dienas bija pavadījis smadzeņu nāves stāvoklī, ko izraisīja nopietni blakusefekti jauna medikamenta izmēģināšanā, paziņoja slimnīca, kurā viņš bija ārstēts.

Mirušais bija viens no sešiem brīvprātīgajiem, kas pirms nedēļas tika hospitalizēti blakusefektu dēļ. Pārējo piecu stāvoklis ir stabils, informēja slimnīca Francijas ziemeļrietumu pilsētā Rennā.

Privātā laboratorija "Biotrial" pirmoreiz izmēģināja uz cilvēkiem Portugāles farmācijas kompānijas "Bial" medikamentu pret sāpēm un garastāvokļa traucējumiem, lai pārbaudītu tā drošumu.

Izmēģināšanā piedalījās pavisam 108 brīvprātīgie, no kuriem 90 saņēma šo medikamentu dažādās dozās, bet pārējie - nekaitīgu tā aizstājēju placebo. Seši vīrieši, kas tika hospitalizēti, bija saņēmuši vislielāko dozu.

Rennas slimnīcas neiroloģijas nodaļas vadītājs Pjērs Žils Edāns informēja, ka trīs no hospitalizētajiem cieš no "fiziska trūkuma, kas var būt neatgriezenisks" un vēl vienam ir neiroloģiskas problēmas. Vienam hospitalizētajam nav nekādu simptomu, bet mediķi viņu novēro.

Slimnīca ir sazinājusies ar pārējiem 84 brīvprātīgajiem, kas bija saņēmuši šī medikamenta dozas. 10 no viņiem ir pārbaudīti, un viņiem nav konstatētas "anomālijas", kas bijušas hospitalizētajiem pacientiem.

Francijā ir sāktas trīs atsevišķas izmeklēšanas, lai noskaidrotu, vai traģēdiju izraisījusi kļūme izmēģināšanas procedūrā vai pati testētā viela.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!