Foto: AFP/Scanpix
Francija ir pārliecināta, ka Irāna mēģina radīt kodolieročus, tāpēc pret to būtu jāvēršas ar "stingrākām sankcijām", Francijas ārlietu ministra Alēna Žipē teikto atstāsta raidsabiedrība BBC.

Žipē mudināja Eiropas Savienības (ES) valstis sekot ASV piemēram un iesaldēt Irānas centrālā bankas noguldījumus, kā arī noteikt embargo Irānas naftas eksportam.

"Irāna turpina atomieroču izstrādi, es par to nešaubos. Pēdējais Starptautiskās atomenerģijas aģentūras (IAEA) ziņojums diezgan nepārprotami uz to norāda," sacīja Žipē Francijas televīzijas kanālam "I-Tele".

Žipē norādīja, ka Francija vēlas vēl stingrākas sankcijas pret Irānu, un piebilda, ka Francijas presidents Nikolā Sarkozī jau ierosinājis "Irānas centrālās bankas noguldījumu iesaldēšanu – skarbs solis – un, otrkārt, embargo uz Irānas naftas eksportu."

"Mēs vēlamies, lai eiropieši sper līdzīgus soļus līdz 30.janvārim, lai parādītu mūsu apņēmību," sacīja Žipē.

Savukārt Irāna otrdien noraidīja pieļāvumus, ka svētdien un pirmdien reģistrētais tās valūtas rekordzemais līmenis attiecībā pret ASV dolāru būtu saistīts ar ASV soda sankcijām.

Ārlietu ministrijas pārstāvis Ramins Mehmanparasts apgalvoja, ka valūtas kritums neesot saistīts ar jaunākajām ASV sankcijām pret Irānas centrālo banku, jo "tām vēl jātiek piemērotām praksē".

ASV prezidents Baraks Obama sestdien parakstīja ASV likumprojektu, kas vērsts pret Irānas centrālo banku un stāsies spēkā sešu mēnešu laikā.

Irānas Ārlietu ministrijas pārstāvis otrdien arī paziņoja, ka Teherāna aicina ES augsto pārstāvi ārlietu jautājumos Katrīnu Eštoni noteikt datumu un vietu "Irānas kodolproblēmas" pārrunu turpināšanai.

"Mēs no Eiropas diplomātijas galvas gaidām piedāvājumus datumam un vietai mūsu un "sešinieka" (ANO Drošības padomes pastāvīgās locekles plus Vācija) sarunām," viņš paziņoja brīfingā Teherānā. Irāna ir gatava izskatīt šo priekšlikumu un nepieciešamības gadījumā to koriģēt, sacīja Irānas valdības pārstāvis.

Sankcijas pret Irānu rietumvalstis sāka noteikt pēc Starptautiskās atomenerģijas aģentūras ziņojuma, kurā Teherānai pārmests kodolieroču izstrāde. Irāna turpina skaidrot, ka tās kodolprogrammas mērķi ir tikai un vienīgi miermīlīgi.

Jau ziņots, ka ANO Starptautiskā atomenerģijas aģentūra (IAEA) pērn novembrī savā ziņojumā pavēstīja, ka Irāna ir veikusi darbības atomieroču izstrādei, savukārt Irāna nosauca šo apgalvojumu par nepamatotu. IAEA pauda "nopietnas bažas", pamatojoties uz tās rīcībā esošu ticamu informāciju, ka Irāna "veikusi darbības eksplozīvas kodolierīces izstrādāšanai".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!