Foto: Reuters/Scanpix

Salīdzinoši nesen dibinātā musulmaņu partija, kas iestājas pret parandžu aizliegumu, cer nostiprināt savas pozīcijas uz Francijas politiskās skatuves un ceturtdien paziņojusi, ka martā gaidāmajās reģionālajās vēlēšanās astoņās vietās izvirzīs savus kandidātus.

Francijas Musulmaņu demokrātiskā savienība (UDMF) vēlas novērst musulmaņu nepietiekamo pārstāvniecību valsts politikā.

UDMF divus kandidātus nolēmusi izvirzīt Parīzes Bobiņī priekšpilsētā, kur pērn tās pārstāvim jau izdevās iekļūt municipālajā padomē.

Musulmaņu partija savus kandidātus grasās izvirzīt vēl septiņos departamentos, tostarp tajos, kuru teritorijā atrodas Marseļa, Liona un Nica.

Partijas dibinātājs Nagibs Azergui intervijā laikrakstam "Le Parisien" pauda pārliecību, ka UDMF vērtības esot savienojamas ar Francijas demokrātiju un ka tā, līdzīgi Francijas kristīgajiem demokrātiem, spēj nodalīt reliģiju no politikas.

UDMF mērķis ir "piešķirt balsi tai sabiedrības daļai, kas nav atrodama tradicionālajās partijās", norādīja Azergui.

Viņš uzsvēra, ka partijas mērķis nav šariata likumu ieviešana Francijā un franču sabiedrības "islamizācija".

Tomēr UDMF aizstāv virkni ideju, kas sekulāri noskaņotajiem francūžiem sajūsmu neraisīs, īpaši prasības atcelt parandžu aizliegumu skolās un ieguldīt vairāk līdzekļu halal pārtikas industrijā, lai tādējādi veicinātu ekonomikas izaugsmi.

Debates par islāma vietu Francijas sabiedrībā ar īpašu spēku uzvirmojušas pēc asiņainajiem noziegumiem, kurus janvārī Parīzē pastrādāja islāmistu ekstrēmisti.

Kopš tā laika pieaudzis uzbrukumu skaits ar islāmu saistītiem objektiem, tostarp mošejām.

Francijā mīt lielākā musulmaņu kopiena Eiropā, lai gan precīzs islāmticīgo skaits nav zināms, jo francūžu īpaši lolotās sekulārās valsts vērtības liedz vākt datus par pilsoņu reliģisko piederību. Tajā pašā laikā Francija saduras ar lielām grūtībām, cenšoties musulmaņus integrēt savā sabiedrībā.

UDMF tika dibināta 2012.gadā, lai piedāvātu musulmaņiem alternatīvu, kad tiek lemts par "ekonomiku, sabiedrību un politiku", teikts partijas tīmekļa vietnē.

"Mediju debatēs, ko ierosinājuši daži intelektuāļi un politiskie līderi, tiek atklāti apgalvots, ka islāms nav savietojams ar demokrātiju," UDMF norāda savā vietnē. "Taču sadzīvošana, morāle, dziļa cieņa pret citām kopienām, ģimenes svarīgo lomu, senioriem, solidaritāte, savstarpējā palīdzība, labdarība un cīņa pret netaisnību ir tieši tās vērtības, kas mūs iedvesmo."

Partija nav liela, un tai ir tikai 900 biedru un 8000 atbalstītāju.

Sakritības rezultātā UDMF ar savu paziņojumu nākusi klajā neilgi pēc tam, kad uz grāmatnīcu plauktiem parādījies franču rakstnieka Mišela Velbeka jaunais romāns "Soumission" ("Pakļaušanās"), kurā attēlota Francija netālā nākotnē, kad pie varas nonācis islāmistu partijas līderis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!