Foto: AFP/Scanpix/LETA

Plastmasas atkritumu ierobežošanai un samazināšanai Francija no nākamā gada janvāra vairumu pārdošanā esošo dārzeņu un augļu aizliegusi ietīt plastmasā, atsaucoties uz Vides ministrijas pārstāvjiem, vēsta "France 24".

Valdība publiskojusi sarakstu ar aptuveni 30 augļiem un dārzeņiem, kurus turpmāk pārdevējiem aizliegts ievīkšķīt polietilēnā. To vidū ir gan āboli, banāni un apelsīni, gan puravi, paprika, baklažāni un vairums tomātu veidu. Aprites ekonomikas likums paredz turpmāk no šo pārtikas produktu ietīšanas izvairīties vai arī tam izmantot dabai draudzīgus iepakojumu risinājumus. Francijas ierēdņi aplēsuši, ka iepakoti tiek aptuveni 37% dārzeņu un augļu.

Francijas augļu pārdevēju asociācija gan iebilst pret pāreju uz kartona iepakojumu tik īsā laikā, lai gan plāni atteikties no vienreizēja iepakojuma ir zināmi jau sen. Asociācijas pārstāvji medijam arī pauduši, ka cilvēki veikalos nevēlas ņemt neiesaiņotus augļus, kā arī daudziem netīkama ir pieskāršanās tādiem, kurus jau aizskāruši citi cilvēki.

Dalītie augļi un dārzeņi kā arbūzi, kā arī virkne eksotisku augļu veikalos vēl varēs nonākt plastmasas iepakojumā līdz 2026. gada jūnijam. Līdz tam pārdevējiem jārod risinājumi arī to turpmākai iepakošanai.

No nākamā gada sabiedriskās vietās jābūt pieejamiem arī pieejamiem ūdens krāniem, lai samazinātu plastmasas pudeļu izmantošanu, kā arī aizliegts visa veida presi un cita veida publikācijas iepakot plastikātā, un no plastmasas instrumentiem, kā arī bezmaksas plastmasas rotaļlietām jāatsakās visiem ātrās ēdināšanas restorāniem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!