Francija ir uzsākusi izvietot pirmās karaspēka daļas no tā 300 vīru kontingenta, kas piedalīsies humānās palīdzības nodrošināšanas operācijās Afganistānā. Pirmie 58 jūras kājnieki divās "C-160 Transall" lidmašīnās izlidojuši no Istres aviācijas bāzes Dienvidfrancijā uz Inžirlikas bāzi Turcijā.
Tālāk viņu ceļš sestdien vedīs uz Karhi-Hanabadas bāzi Uzbekistānas dienvidos, no kuras ASV helikopteri franču karavīrus nogādās Mazāri Šarīfā. Savā dislokācijas vietā viņi nonāks svētdien vai pirmdien. Paredzams, ka Francijas prezidents Žaks Širaks piektdienas vakarā teiks runu sakarā ar misijas sākumu.

Vienības komandieris pulkvedis Žans Marks Saljārs žurnālistiem sacīja, ka kontingents varētu būt arī lielāks par 300 vīriem pēc tam, kad pirmā grupa novērtēs situāciju uz vietas. "Šī ir militāra misija humānā operācijā un tiek organizēta starptautiskos ietvaros," viņš paskaidroja.

Cits grupas virsnieks pulkvežleitnants Fransiss Bordašārs izteicās, ka franču karavīri varētu segt ASV un arābu valstu sapierus, kas nodarbosies ar atmīnēšanu Mazāri Šarīfas apkaimē.

Ceturtdien uz Bagramas aviācijas bāzi Kabulas ziemeļos jau devās ap 100 britu jūras kājnieku. Lielbritānijas premjers Tonijs Blērs ir devis piekrišanu izmantot britu karavīrus lidostu un humānās palīdzības kravu nodrošināšanā. Vistuvākajā laikā arī Kanāda nosūtīs uz reģionu 1000 ātrās reaģēšanas vienību karavīru.

Starptautisko spēku uzdevums ir segt humānās palīdzības operācijas, taču šie spēki nav tie, kuru uzdevums būs gādāt par kārtību valstī aptuveni divu gadu ilgā periodā, kamēr ANO nodarbosies ar jaunas Afganistānas valdības izveidi.

Francija līdz šim aprobežojusies ar loģistikas un izlūkdatu atbalstu ASV vadītajā kampaņā, kuras mērķis ir atrast Osamu bin Ladenu un gāzt talibu valdību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!