Foto: AFP/Scanpix
Svētdien Parīzē notikuši vērienīgi pret viendzimuma laulību likumu vērsti protesti, kuros, pēc policijas aplēsēm, piedalījušies vismaz 150 000 cilvēku.

Protestu organizētāji savukārt apgalvo, ka dalībnieku skaits bijis krietni lielāks un protestos piedalījies aptuveni miljons demonstrantu.

Neskatoties uz galēji labējo aktīvistu klātbūtni, demonstrācija visumā aizritēja mierīgi, iztiekot bez nopietniem starpgadījumiem. Tomēr protestu izskaņā, kad demonstranti sāka izklīst, aptuveni 500 cilvēku iesaistījās sadursmēs ar policiju, kuru laikā nemieru cēlāji likumsargu virzienā meta metāla barjeras, alus pudeles un dūmu sveces.

Agresīvi noskaņotie demonstranti skandēja pret valdību vērstus saukļus, arī izkliedza vārdus "sociālistu diktatūra".

Sadursmēs ievainoti seši cilvēki - četri likumsargi, ziņu aģentūras AFP fotogrāfs un kāds demonstrants -, bet 293 cilvēki arestēti.

Iekšlietu ministrs Manuels Valss pieredzētajā vardarbībā vaino "galēji labējos".

"Šos incidentus izprovocēja vairāki simti indivīdu, no kuriem vairums pārstāv galēji labējos un [nacionālistiski noskaņoto] Identitātes bloku, kuri vardarbīgi uzbruka policijai," teikts ministra izplatītajā paziņojumā

Izrādot solidaritāti ar demonstrantiem Francijā, tradicionālā ģimenes modeļa aizstāvībai svētdien Polijā ielās izgāja ap 10 0000 cilvēku.

Tikmēr sestdien Francijā pret viendzimuma laulību likumu vērsto protestu laikā Elizejas laukos policija arestēja 50 cilvēkus.

Svētdien par drošību un kārtību protestu laikā gādāja aptuveni 4500 policistu un citu drošības struktūru darbinieku.

Jau vēstīts, ka pēc mēnešiem ilgām asām debatēm un masu protestiem Francija šomēnes kļuva par 14.valsti pasaulē, kas legalizējusi viendzimuma laulības.

Jaunais likums viendzimuma pāriem piešķir arī tiesības adoptēt bērnus.

Protesti pret viendzimuma pāru laulību legalizēšanu Francijā aizsākās jau pērnajā rudenī, un kopš tā laika tie notikuši diezgan regulāri.

Taču, kā liecina svētdien izdevumā "Journal du Dimanche" publicētā sabiedriskās domas aptauja, teju trīs ceturtdaļas francūžu ir noguruši no protestiem pret viendzimuma laulībām un uzskata, ka šāda veida demonstrācijas būtu jāpārtrauc.

Tomēr, visticamāk, protesti tik ātri vis nerimsies, jo trešdien Monpeljē notiks Francijā pirmās viendzimuma pāra laulības.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!