Foto: AFP/Scanpix
Francijai par "Mistral" helikoptera desanta kuģu nepiegādāšanu var nākties samaksāt vairāk nekā miljardu eiro lielu kompensāciju, vēsta ārvalstu mediji.

Pašlaik Francija cenšas apstrīdēt kompensācijas summu, ko tai nāksies izmaksāt par "Mistral" kuģiem. Francijas prese ziņo, ka līgumā paredzētā maksimālā soda nauda ir 250 miljoni eiro, taču Krievijas puse pieprasa atlīdzināt 890 miljonus eiro par helikoptera desanta kuģu būvniecības izmaksām un vēl 300 miljonus eiro kompensāciju par izdevumiem, kas ieguldīti savu helikopteru un ostu pielāgošanā.

Parīze cenšas Krievijas pieprasījumu samazināt vismaz līdz vienam miljardam eiro, kas Francijas medijiem un sabiedrībai būtu "pieņemamā psiholoģiskā robeža".

Francijas laikraksts "Le Nouvel Observateur" vērš uzmanību, ka pašreiz Francijas kuģos ievietotās daļas daļēji pieder Krievijai, tāpēc tie ir papildus 30 miljoni eiro izdevumi par katru kuģi.

Krievijas puse pieprasījusi arī tiesības piedalīties lēmuma pieņemšanā par kuģu tālāko likteni, taču Francija ir gatava piedāvāt tikai konsultācijas.

Iepriekš anonīms avots no Krievijas ziņojis, ka līguma laušanas gadījumā Krievijai ir iespējas uz laiku aizvietot "Mistral" kuģus, taču tie nespēj uzņemt tik daudz helikopteru un nav aprīkoti tik tāliem braucieniem, kā Francijā ražotie kuģi.

Vēstīts, ka Francija jau 2011. gadā vienojās ar Maskavu uzbūvēt Krievijai divus "Mistral" klases desantkuģus. Pirmo kuģi bija paredzēts piegādāt 2014. gada oktobrī vai novembrī, bet otro - 2015. gadā. Taču Krievijas agresijas Ukrainā dēļ pret Parīzi tika vērsts liels starptautisks spiediens, lai tā kuģus Krievijai nepārdod. Tāpat pret Krieviju ir vērstas Eiropas Savienības (ES) sankcijas.

Maijā ziņots, ka Parīze piedāvājusi Maskavai lauzt līgumu par kuģu piegādi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!