Francijas ārlietu ministrs Filips Dusts-Blazī otrdien pastiprināja spiedienu uz Turciju Kipras jautājumā, paziņojot, ka ir grūti aptverams, ka valsts, kas vēlas iestāties Eiropas Savienībā (ES), neatzīst visus tās dalībniekus.
Turcijai paredzēts 3.oktobrī sākt iestāšanās sarunas ar ES, un jūlija beigās tā beidzot parakstīja protokolu, kas attiecina ES un Turcijas muitas ūniju uz visām jaunajām ES dalībvalstīm. Tomēr protokolam Ankara pievienoja deklarāciju, kurā teikts, ka protokola parakstīšana, ratificēšana un piemērošana "nenozīmē nekādu Kipras Republikas atzīšanu, kas minēta protokolā, kā arī nav pretrunā ar Turcijas tiesībām un pienākumiem, kas izriet no 1960.gada Garantiju līguma, Alianses līguma un Dibināšanas līguma".

Pirmdien arī Francijas prezidents Žaks Širaks pastiprināja savu spiedienu uz Turciju, uzsverot, ka tai ir jāmaina sava nostāja pret Kipru un jāsniedz garantijas, ka tā pildīs visus ES dotos solījumus.

"Pēc vienpusīgās deklarācijas par Kipru, Turcijai ir pilnībā jāpārliecina 25 valstu ES, ka tā pilnībā respektē savas saistības," franču vēstnieku konferencē paziņoja Širaks. "Sarunu sākšana ar Turciju ir tikai gara un grūta ceļa sākums."

Turcijas apgalvojumi, ka vienošanās par muitas ūnijas paplašināšanu uz desmit jaunajām bloka dalībvalstīm neietver arī Kipras diplomātisko atzīšanu no Ankaras puses, "neatbilst garam, kas tiek sagaidīts no savienības kandidāta puses", iepriekš pagājušajā piektdienā paziņoja Širaks.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!