Foto: Reuters/Scanpix

Francija ir pārliecināta, ka tai tuvāko nedēļu laikā izdosies atrast pircēju diviem "Mistral" klases helikopteru bāzes kuģiem, par kuru piegādi Krievijai līgums tika lauzts, paziņoja Francijas aizsardzības ministrs Žans Ivs Ledriāns.

"Vairākas valstis ir ir izrādījusas interesi par divu kuģu iegādi," ministrs norādīja laikraksta "Le Monde" piektdien publicētā intervijā.

"Es esmu diezgan optimistisks par faktu, ka mēs tuvāko nedēļu laikā atradīsim pircēju," viņš piebilda.

Aģentūra "Reuters", atsaucoties uz neoficiālu informāciju, augustā publiskoja informāciju, ka interesi par kuģu iegādi ir paudusi Ēģipte.

Jau vēstīts, ka līgums par kuģu piegādi tiks lauzts 5,augustā. Saistībā ar tā laušanu Francija piekrita Krievijai samaksāt 949,7 miljonus eiro

2011. gadā parakstītais 1,2 miljardu eiro vērtais līgums par ''Mistral" paredzēja, ka pirmais kuģis ar nosaukumu "Vladivostok" tiktu piegādāts Krievijai pērn oktobrī vai novembrī, bet otrais ar nosaukumu "Sevastopoļ" tiktu piegādāts šogad. Šis līgums glāba no atlaišanas tūkstošiem kuģubūves uzņēmuma DCNS Sennazēras kuģubūvētavas strādnieku.

Pirmā kuģa piegāde pērn novembrī tika atlikta uz nenoteiktu laiku saistībā ar Krievijas dalību Ukrainas konfliktā. Apmēram 400 Krievijas militārie jūrnieki, kuri izgāja apmācības uz šī kuģa, decembrī atgriezās Krievijā.

Krievija aprīlī brīdināja, ka pieprasīs dārgu kompensāciju no Francijas, ja šo kuģu piegāde tiks atcelta.

Līguma izpilde nozīmētu, ka pirmo reizi Krievijai tiktu pārdotas augsta līmeņa aizsardzības tehnoloģijas, par ko bažas ir izteikušas vairākas NATO dalībvalstis, īpaši Baltijas valstis, kas bažījas par kuģu nonākšanas Krievijas bruņojumā negatīvo ietekmi uz to drošības situāciju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!