Foto: SIPA/Scanpix/LETA

Francijas Nacionālā sapulce pieņēmusi divus likumus pirmsvēlēšanu viltus ziņu apkarošanai, neraugoties uz opozīcijas iebildumiem, ka tādējādi tiek apdraudētas tiesības uz izpausmes brīvību.

Pateicoties jaunajiem likumiem, tiesnešiem būs plašākas pilnvaras pirms vēlēšanām pieprasīt interneta uzņēmumiem, lai tie dzēš "nekorektus vai maldinošus apgalvojumus vai apsūdzības", kas varētu izkropļot vēlēšanas, ja tiktu plaši publicēti ar tīmekļa uzņēmumu starpniecību.

Zināma lieluma interneta uzņēmumiem arī būs jāsniedz pilna informācija par reklāmdevējiem, kas pirms vēlēšanām izplata ar publisko debašu tematiem saistītu saturu. Likums arī piešķir raidorganizāciju uzraudzības iestādēm plašākas pilnvaras noraidīt vai anulēt licences radio un televīzijas stacijām, kas pieder ārvalstu valdībām vai arī atrodas to ietekmē.

Francijas prezidenta Emanuela Makrona centriskā partija un tās sabiedrotie, izmantojot vairākumu, otrdienas vakarā parlamenta apakšnamā panāca šo likumu apstiprināšanu. Labējā un kreisā opozīcija balsoja pret.

Ar balsojumu tika atcelts Senāta, kas sliecas balsot par labu konservatīvajiem, lēmums noraidīt priekšlikumus. Senatori bažījas, ka likumi nebūs efektīvi un vienlaikus apdraudēs izpausmes brīvību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!