Foto: Reuters/Scanpix

Francijas policija trešdien iztaujājusi trīs cilvēkus, kuri aizturēti netālu no atomelektrostacijas (AES) Šēras reģionā un kuriem līdzi bijuši divi bezpilota lidaparāti.

Tomēr varasiestādes norādījušas, ka trīs aizturētie, visticamāk, nav vadījuši pārējos bezpilota lidaparātus, kas pārlidoja pāri citām Francijas atomelektrostacijām.

Divi vīrieši un viena sieviete vecumā ap 20 un 30 gadiem aizturēti aptuveni 100 metrus no Belvilas pie Luāras atomelektrostacijas, vēsta raidorganizācija "i-Tele".

Viņi tiek turēti aizdomās par bezpilota lidaparātu vadīšanu, tādējādi pārkāpjot gaisa telpas aizliegumu virs atomelektrostacijām, norādīja izmeklēšanas tiesnesis.

Vairāk nekā 15 no 19 Francijas atomelektrostacijām oktobrī pārlidojuši neidentificēti bezpilota lidaparāti.

"Šie naksnīgie pārlidojumi nerada draudus atomelektrostacijām, kuras ir būvētas tā, lai izturētu zemestrīces un avarējošas lidmašīnas," nedēļas nogalē paziņoja Vides un enerģijas ministre Segolēna Rojāla.

Vides aizsardzības grupas apsūdzējušas valsti, ka tā nepievērš pietiekamu uzmanību atomelektrostaciju drošībai.

Organizācija "Greenpeace", kuras biedri pēdējo divu gadu laikā vairākkārt ir ielauzušies atomelektrostacijās, lai pierādītu, ka tās ir viegli ievainojamas, bezpilota lidaparātu pārlidojumus nosaukusi par "ļoti satraucošiem". Tomēr grupa ir noliegusi jebkādu saistību ar šiem gadījumiem.

Francija ir no atomenerģijas visatkarīgākā valsts pasaulē. Aptuveni trīs ceturtdaļas valsts elektrības tiek saražota 58 reaktoros.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!