Foto: EPA-AFI

Francijas prokuratūra sākusi izmeklēšanu par 2004.gadā Parīzē mirušā palestīniešu līdera Jasira Arafata nāves apstākļiem pēc tam, kad izskanēja apgalvojumi, ka viņš tika noindēts ar poloniju, otrdien aģentūrai AFP apstiprināja lietai pietuvināti avoti.

Izmeklēšana sākta pēc tam, kad Arafata ģimenes pagājušajā mēnesī Francijā sāka tiesvedību saistībā ar apgalvojumiem, ka palestīniešu līderis mira no saindēšanās ar radioaktīvu poloniju.

Arafata atraitne Suha un viņa meita Zavra iesniedza prasību Parīzes Nanterres rajona tiesā 31.jūlijā.

"Ir sākta izmeklēšana par slepkavību pēc saņemtās Arafata kundzes sūdzības," lietai pietuvināts apstiprināja.

Palestīnas pašpārvalde šādu rīcību apsveica, atklājot, ka izmeklēšanu sākt Francijas prezidentam Fransuā Olandam lūdzis arī Palestīnas pašpārvaldes vadītājs Ahmuds Abass.

Arābu telekanāls "Al-Jazeera", atsaucoties uz Šveices Lozannas Universitātes Radiācijas fizikas institūtā veiktiem laboratorijas pētījumiem, jūlija sākumā vēstīja, ka Arafats bija saindēts ar radioaktīvo poloniju. Saindēšanās esot konstatēta, izpētot bioloģiskos paraugus no Arafata mantām, kuras viņa sievai Suhai nodeva Parīzes militārais hospitālis, kur bija nomiris Arafats.

Nobela Miera prēmijas laureāts Arafats, kurš gandrīz 40 gadus bija vadījis palestīniešu brīvības cīņu, nomira 2004.gada 11.novembrī pēc vairākas nedēļas ilgas ārstēšanās. Viņš bija aizvests uz Franciju no Palestīnas pašpārvaldes mītnes Jordānas rietumkrasta Rāmallāhas pilsētā.

Francijas amatpersonas, atsaucoties uz privātās dzīves aizsardzības likumiem, atteicās izpaust precīzu Arafata nāves cēloni vai viņa veselības stāvokli, tāpēc radās dažādas baumas un teorijas par viņa saslimšanas cēloni.

Kad Arafats 75 gadu vecumā nomira, Palestīnas pašpārvaldes amatpersonas apgalvoja, ka viņu noindējusi Izraēla. Palestīniešu 2005.gadā veiktā izmeklēšanā tomēr tika noskaidrots, ka nāves cēlonis nebija vēzis, AIDS vai noindēšana.

Lai apstiprinātu, ka Arafats bijis saindēts ar poloniju, būtu nepieciešams ekshumēt un analizēt viņa mirstīgās atliekas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!