Foto: AFP/Scanpix/LETA
Policista slepkavība kādā no zināmajām narkotiku tirdzniecības vietām Aviņonas centrā izraisījusi vispārēju Francijas politiķu un policijas arodbiedrību sašutumu un rosinājusi debates par prezidenta Emanuela Makrona politiku noziedzības apkarošanā.

36 gadus vecais policists un divu bērnu tēvs tika nošauts trešdienas, 5. maija, vakarā, veicot dienesta pienākumus, un slepkava pagaidām nav notverts, pavēstījis iekšlietu ministrs Žeralds Darmanēns.

Aviņonā, kur katru gadu jūlijā notiek pasaules lielākais teātra festivāls, policista slepkavība izsaukusi šoku.

Apmeklējot notikuma vietu, Darmanēns trešdienas, 5. maija, vakarā paziņoja, ka noslepkavotais policists ir "kareivis, kas kritis kā varonis, karā ar narkotiku tirgotājiem".

Civilā tērpti policisti, kas bija nosūtīti pārbaudīt iespējamo narkotiku pārdošanas darījumu, veica kādas cilvēku grupas dokumentu pārbaudi, kad viens no tiem pēkšņi atklāja uguni, aģentūrai AFP pastāstījis kāds avots policijā.

Vīrietis vairākas reizes izšāvis uz vienu no policistiem. Pārējie kārtības sargi atklājuši pretuguni, taču nav trāpījuši, un slepkavam izdevies aizbēgt, izmatojot vecpilsētas šaurās ieliņas.

Kāds cits vīrietis, kas bijis pārbaudāmo ļaužu grupā, ceturtdien, 6. maijā, aizturēts.

Tikmēr aptaujas liecina, ka vardarbīgie noziegumi ir viens no jautājumiem, kas visvairāk rūp francūžiem pirms nākamgad gaidāmajām prezidenta vēlēšanām, kurās Makrons gatavojas startēt uz otro pilnvaru termiņu.

Kā liecina aptauja, kuru veicis sabiedriskās domas pētniecības uzņēmums "Elabe" un kuras rezultāti tika publicēti aprīlī, 65% vēlētāju prezidenta veikumu noziedzības apkarošanā uzskata par neapmierinošu.

Pats Makrons nesenā intervijā laikrakstam "Le Figaro" atzinis, ka cīņa ar narkotiku tirgotājiem, kas Parīzē, Marseļā un citās lielajās pilsētās pārņēmuši savā kontrolē veselas apkaimes, ir "kauju kauja".

"Es cīnos par tiesībām mierīgi dzīvot," uzsvēris Elizejas pils saimnieks.

Policija Aviņonu raksturo kā vienu no Francijas dienvidu pilsētām, ko pārņēmusi ar narkotikām saistīta vardarbība, kas jau sen bijusi raksturīga Marseļai, Vidusjūras reģiona marihuānas un kokaīna tirdzniecības metropolei.

Policisti situācijā vaino valsti, kas nedara pietiekami to kārtības sargu aizsardzībai, kas iesaistīti cīņā ar narkotiku tirgotāju sindikātiem, kā arī ar islāma ekstrēmistiem.

Aprīlī kāds tunisiešu islāma ekstrēmists Rambuijē pie policijas iecirkņa noslepkavoja policisti. Taču tā bija tikai kārtējais no daudzajiem teroristu uzbrukumiem kārtības sargiem, kas pieredzēti pēdējā laikā.

Parlamenta deputāts Ēriks Sjoti, kas pārstāv konservatīvo Republikāņu partiju, apsūdzējis valdību, ka tā izliekas neredzam, ka "Francija ar katru dienu slīkst arvien dziļākā haosā".

"Šodien mums jāatzīst, ka valsts vairs neaizstāv savus ierēdņus," sarunā ar AFP ceturtdien savukārt norādījis policistu arodbiedrības "Alliance Police nationale" pārstāvis Frederiks Lagašē.

Galēji labējās partijas "Nacionālā apvienība" līdere Marina Lepēna arī apsūdzējusi valsti savu drošības spēku nodevībā.

Tikmēr galēji kreisās partijas "Nepakļāvīgā Francija" līdera vietnieks Adrians Katenāns uz notikušo reaģējis, paziņojot, ka pienācis laiks sākt debates par marihuānas legalizāciju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!