Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Francija uz laiku palielinās savu militāro klātbūtni Vidusjūras austrumos, lai atbalstītu Grieķiju tās konfliktā ar Turciju, Bruņoto spēku ministrija apstiprināja ceturtdien.

Lēmums pieņemts īsi pēc tam, kad trešdien Francijas prezidents Emanuels Makrons tvītoja, ka Turcijas vienpusējais lēmums īstenot naftas iegulu pētījumus rada spriedzi. Makrons situāciju Vidusjūras austrumos nodēvēja par satraucošu, un aicināja uz mierīgu dialogu starp divām NATO dalībvalstīm.

Viņš tvītā arī atklāja, ka tuvākajās dienās sadarbībā ar Eiropas partneriem viņš ir nolēmis stiprināt Francijas militāro klātbūtni Vidusjūras austrumos. Francija uz reģionu nosūtīs divus "Rafale" iznīcinātājus un Jūras spēku fregati "Lafayette".

Fregate "Lafayette" Grieķijas krastos 2015. gadā:

Grieķijas premjers Kiriakoss Micotakis franču valodā publicētā tvītā pateicās Makronam, nodēvējot viņu par īstu Grieķijas draugu un dedzīgu Eiropas vērtību un starptautisko likumu aizstāvi.

Francijas prezidenta paziņojumi un Bruņoto spēku lēmums sekoja Turcijas karakuģu eskortētā izpētes kuģa iebraukšanai Grieķijas ūdeņos, kurus Turcija uzskata arī par saviem. Piektdien līdz ar Baltkrievijas safabricēto vēlēšanu jautājumu ES ārkārtas samitā dalībvalstu ārlietu ministri apspriedīs arī Grieķijas un Turcijas strīdu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!