Foto: AFP/Scanpix

Francijas tieslietu ministre Kristiāna Tobirā trešdien atkāpās no amata, protestējot pret valdības centieniem panākt, ka Francijā dzimušiem teroristiem tiktu atņemta šīs valsts pilsonība gadījumos, ja viņi ir arī citas valsts pilsoņi.

Francijas prezidents Olands aizstāv ieceri ierakstīt konstitūcijā pilsonības atņemšanu notiesātiem teroristiem dubultpilsoņiem pēc 13. novembrī notikušajiem Parīzes teroraktiem. Tobirā uzskata, ka šāda pilsonības atņemšana būtu diskriminējoša.

"Dažreiz pretošanās nozīmē palikt, dažreiz pretošanās nozīmē aiziet," Tobirā ierakstīja mikroblogu vietnē "Twitter".

Pēc viņas atkāpšanās Olands par tieslietu ministru iecēla Žanu Žaku Irvoasu, kas līdz šim vadīja parlamentāro likumdošanas komisiju, lai viņš "veiktu .. konstitucionālo reformu", paziņoja Tieslietu ministrija.

Franču Gviānā dzimusī Tobirā kļuva par tieslietu ministri 2012. gada 15. maijā pēc Olanda uzvaras prezidenta vēlēšanās. Viņa ir populāra Olanda valdošajā Sociālistiskajā partijā, bet viņu ir kritizējuši labējās partijas "Republikāņi" biedri.

Tobirā esot tieslietu ministra amatā, 2013. gadā tika pieņemts likums par viendzimuma laulību legalizāciju, šādi īstenojot vienu no Olanda priekšvēlēšanu solījumiem.

Iecerētā konstitūcijas reforma, par kuru parlaments sāks debatēt februāra sākumā, paredz ierakstīt konstitūcijā ne vien pilsonības atņemšanu teroristiem dubultpilsoņiem, bet arī tiesības izsludināt ārkārtas stāvokli.

Cilvēktiesību aktīvisti ir kritizējuši valdības plānus pagarināt pašreizējo ārkārtas stāvokli, kas ir noteikts uz trim mēnešiem līdz 26. februārim.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!