Francija, atstājot aiz sevis otru pretendenti Japānu, ir ieguvusi tiesības realizēt projektu, kura ietvaros tiks uzbūvēts 10 miljardu eiro vērts kodolsintēzes reaktors, informē ārvalstu masu mediji.
Starptautiskais Kodoltermiskais eksperimentālais reaktors (Iter - International Thermonuclear Experimental Reactor) būs pats dārgākais apvienotais zinātnes projekts pēc Starptautiskās kosmosa stacijas.

Iter programma tika aizkavēta par vairāk nekā 18 mēnešiem, jo nebija iespējams panākt vienošanos starp abiem sāncenšiem.

Kodolsintēzes reaktorā tiks iegūta enerģija ar līdzīgu reakciju palīdzību, kādas rada Saules karstumu.

Tā varētu būt ievērojami tīrāka metode elektroenerģijas ražošanai nekā kodoldalīšanās un dabas resursu izmantošana.

Amatpersonas no sešām projektā iesaistītajām pusēm parakstīja līgumu otrdien Maskavā, un reaktors tiks būvēts Karadašā, Francijas dienvidu daļā.

Projektā ir iesaistīta ES, ASV, Krievija, Japāna, Dienvidkoreja, Francija un Ķīna. Japāna atteicās no savas prasības reaktoru veidot tās teritorijā, kad tika panākta vienošanās par dāsnas atlīdzības piešķiršanu.

Vienošanās ietvaros Japānai tiks piešķirtas 20% zinātnisko vietu un būs jāiemaksā tikai 10% līdzekļu kopējo izdevumu segšanai. Turklāt Japānā tiks izveidots papildus pētniecības institūts, pusi no kura izmaksām segs ES.

“Tas ir liels panākums Francijai, Eiropai un visiem projekta dalībniekiem,” oficiālajā paziņojumā raksta Francijas prezidents Žaks Širaks.

Ja viss ritēs pēc plāna, tad pēc reaktora pabeigšanas tas būs nozīmīgs enerģijas ieguves avots, kas nekaitēs apkārtējai videi un neveicinās klimata izmaiņas.

Lai teiktu šādas reakcijas, nepieciešama temperatūra līdz pat 100 miljoniem grādu pēc Celsija, kas ir daudz vairāk, nekā Saules centrā.

Zinātnieki jau desmitiem gadu ir centušies izstrādāt nepieciešamās tehnoloģijas, bet pagaidām programma nevar nest peļņu un tikt izmantota komerciālos nolūkos. Neskatoties uz to, perspektīvas ir ļoti vilinošas.

Kilograms kodoldegvielas radītu tādu pašu enerģijas daudzumu kā 10 000 000 kilogrami kurināmā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!