Foto: AFP/Scanpix/LETA
Jau 13. nedēļas nogali Francijā notiek "dzelteno vestu" protesti, kas atkal izraisījuši sadursmes starp demonstrantiem un protestētājiem, vēsta ārzemju mediji.

Lai izkliedētu nemiera cēlājus, policija izmanto asaru gāzi. Šobrīd aizturēti jau 10 cilvēki.

Jau ziņojām, ka Francijas tiesa nolēma, ka policisti var turpināt izmantot ieročus, kas šauj gumijas lodes, lai apturētu vardarbības riskus protestos.

Sākotnēji mierīgas protesta akcijas šajās nedēļās dažos gadījumos ir pārvērtušās par vardarbīgu vandālismu un starp ievainotajiem ir tūkstoš policistu. Vismaz desmit cilvēku nāves gadījumi ir saistīti ar šiem nemieriem. Kopumā protestos ievainoti jau vairāk nekā 1700 cilvēku.

"Dzelteno vestu" kustība radās kā stihiska reakcija uz valdības ieceri paaugstināt akcīzes nodokli degvielai, taču ar laiku tā izvērtās plašākā kustībā, atspoguļojot vispārējo neapmierinātību ar prezidenta Emanuela Makrona politiku.

Šobrīd "dzeltenās vestes" paudušas gatavību kā jauns politisks spēks startēt maijā gaidāmajās Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanās.

Taču kustība ir politiski sašķelta un tai joprojām nav formālu līderu.

Tikmēr Makrons, cenšoties apslāpēt protestus, kas bieži izvērtušies vardarbībā, iesācis nacionālās debates, un šķiet, ka Elizejas pils saimniekam izdodas atgūt sabiedrības atbalstu, jo pēdējās aptaujas liecina, ka viņa reitingi atkal sākuši celties.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!