Francija un Krievija kopīgi Krievijas kara flotes vajadzībām būvēs helikopteru bāzes kuģus "Mistral", piektdien paziņoja Francijas prezidenta Nikolā Sarkozī kanceleja.

Tās paziņojumā teikts, ka sākumā tiks uzbūvēti divi šādi kuģi, un pēc tam var tikt uzbūvēti vēl divi.

Francijas prezidenta kanceleja informēja, ka Krievijas izsludinātajā konkursā uzvarējis konsorcijs, ko izveidojušas Francijas kompānijas DNCS un STX, kā arī Krievijas valsts karakuģu būves uzņēmums "Objediņonnaja sudostroiteļnaja korporacija" (OSK).

"Tā piedāvājums paredz sākotnēji kopīgi uzbūvēt divus šādus kuģus, un pēc tam var tikt uzbūvēti vēl divi," sacīts paziņojumā.

Tajā piebilsts, ka līgums ar Krieviju Francijas kuģubūvētavās ļaus izveidot 1000 darbavietu.

OSK preses sekretārs Igors Rjabovs aģentūrai "Interfax" piektdien pastāstīja, ka Krievijā "Mistral" tipa kuģus būvēs Sanktpēterburgas kuģubūvētavā "Admiraltejskije verfi".

Sarunas par "Mistral" tipa kuģu pārdošanu Krievijai Parīze un Maskava sāka 2009.gadā, un galvenās nesaskaņas bija jautājumā par to, vai Francija nodos Krievijai militārās tehnoloģijas.

Tā kā vienošanās panākšana kavējās, Krievija augustā izsludināja starptautisku konkursu par šāda tipa kuģu iepirkšanu.

Šomēnes vizītes laikā Maskavā Francijas premjerministrs Fransuā Fijons paziņoja, ka Francija ir gatava nodot Krievijai militārās tehnoloģijas, ja uzvarēs konkursā.

Bažas par iespējamo kuģa "Mistral" iegādes darījumu savulaik pauda ASV Aizsardzības ministrijas, kā arī visu triju Baltijas valstu un Gruzijas amatpersonas. Lai kliedētu šīs bažas, Latviju, Lietuvu un Igauniju februārī apmeklēja Francijas Eiropas lietu ministrs Pjērs Lelušs. Vizītes laikā Tallinā viņš paziņoja, ka "Mistral" pārdošana Krievijai varētu būt galīgais apliecinājums, ka aukstais karš ir beidzies.

Uz 199 metrus garā "Mistral" iespējams izvietot jūras kājnieku bataljonu, 16 helikopteru un 40 "Leclerc" tipa tankus, divus vai trīs nelielus desanta kuģus un līdz pat 70 transportlīdzekļu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!