Foto: AFP/Scanpix/LETA

Uzņēmums "Facebook" paziņojis, ka Francija un Krievija soctīklā īsteno dezinformācijas kampaņas, cenšoties maldināt interneta lietotājus Centrālāfrikas Republikā (CĀR) pirms tur gaidāmajām prezidenta un parlamenta vēlēšanām 27. decembrī, raksta "Al Jazeera".

"Facebook" vēstīja, ka pirmoreiz savā platformā novērojusi cīņu starp divu dažādu valstu intereses atbalstošiem botiem trešajā valstī. Savstarpēji konkurējošie fiktīvie profili apsūdzējuši viens otru viltus ziņu izplatīšanā.

Uzņēmums paziņoja, ka apturējis trīs profilu tīklu darbību jeb kopumā dzēsti gandrīz 500 profili un lapas, kur novērota "koordinēta neautentiska uzvedība".

Viens no tīkliem asociēts ar "personām, kas pietuvinātas Francijas bruņotajiem spēkiem". Abiem pārējiem bija sakari ar "personām, kas bijušas saistītas ar "Krievijas Interneta pētījumu aģentūras" iepriekšējām darbībām", norāda "Facebook", kā arī ar uzņēmēju Jevgeņiju Prigožinu, kurš ASV apsūdzēts par iejaukšanos vēlēšanās.

"Facebook" paziņoja, ka abas dezinformācijas kampaņas galvenokārt bija vērstas uz CĀR, bet tika vērstas arī pret lietotājiem 13 citās Āfrikas valstīs, tostarp Alžīrijā, Kamerūnā, Lībijā un Sudānā.

Sociālo mediju analīzes firmas "Graphika" izmeklēšanas vadītājs Bens Nimmo sacīja, ka abās kampaņās izmantoti fiktīvi profili, lai radītu iespaidu, ka aiz tiem stāv vietējie iedzīvotāji.

CĀR prezidents Fostens Arkanža Tuaderi (attēlā) ir Krievijas sabiedrotais. Savukārt eksprezidenta Fransuā Bozizes nesenā atgriešanās valstī veicinājusi bažas par vardarbības uzplaiksnījumu, atzīmē medijs.

Bozize CĀR pārņēma varu 2003. gadā, bet nemiernieku koalīcija, kuru veidoja pārsvarā musulmaņi ("Seleka"), viņa režīmu gāza desmit gadus vēlāk. Apvērsums 2013. gadā izraisīja vardarbīgas sadursmes starp "Seleka" un galvenokārt kristiešu pārstāvēto "Anti-balaka" grupējumu. Cenšoties mazināt "Seleka" ietekmi, konfliktā iesaistījās Francija. Eiropas valsts noslēdza operāciju 2016. gadā pēc Tuaderi ievēlēšanas.

Bozize gan šobrīd ir atteicies no mēģinājuma kandidēt prezidenta vēlēšanās. Viņš paziņoja, ka pieņem tiesas lēmumu, kas paredz aizliegt bijušam līderim piedalīties vēlēšanās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!