Foto: AFP/Scanpix/LETA

Francija un Lielbritānija ceturtdien parakstīja jaunu robežas drošības līgumu, kas regulēs Apvienotās Karalistes virzienā ceļojošo migrantu kontroli.

Abas puses pauda vienprātību, ka "jauna līguma parakstīšana stiprinās mūsu kopīgās robežas pārvaldību", teikts paziņojumā pēc Francijas prezidenta Emanuela Makrona un Lielbritānijas premjerministres Terēzas Mejas tikšanās.

Jaunais līgums pilnveido 2003. gadā noslēgto Letukē līgumu, kas Lielbritānijas robežkontroli ļauj veikt Francijas ziemeļos. Oriģinālais līgums, kas stājās spēkā 2004. gada februārī, nodrošina kopīgu robežkontroli abu valstu ostas pilsētās, ņemot vērā, ka Lielbritānija neietilpst Šengenas zonā. Vienošanās mērķis bija nepieļaut nelegālo imigrantu nokļūšanu Lielbritānijā.

Vēlāk noslēgti līgumi paredzēja, ka Lielbritānija finansē daļu robežkontroles un drošības operāciju izmaksu Kalē, Francijas ziemeļos. Kalē ir ilgi apgrūtinājusi abu valstu attiecības, un Makrons pirms pirmās vizītes Londonā kopš stāšanās prezidenta amatā trešdien aicināja uz labāku sadarbību Francijas un Lielbritānijas robežas kontrolē.

Francijas ziemeļrietumu piekraste jau ilgu laiku ir pievilkusi migrantus, kuri vēlas nelegāli nokļūt Lielbritānijā. Makrona priekšgājēja sociālista Fransuā Olanda valdība likvidēja Kalē izveidojušos nelegālo imigrantu nometni "Džungļus", kur 2016. gada oktobrī mitinājās pat 10 000 cilvēku. Tomēr vairāki simti cilvēku turpina mitināties nometnēs Kalē, cerot piekļūt kravas automašīnām, lai ar tām tālāk dotos uz Lielbritāniju.

Francijas amatpersonas norāda, ka Letukē līgums ir saasinājis Eiropas migrācijas krīzi, radot milzīgu migrantu koncentrāciju reģionā. Francijas cilvēktiesību komisija 2015. gadā paziņoja, vienošanās Franciju ir padarījusi par Lielbritānijas imigrācijas politikas "policijas filiāli".

Makrons prezidenta kampaņas laikā solīja pārskatīt Letukē līgumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!