Foto: AFP/Scanpix

Francija un Vācija svētdien nosodījušas 47 cietumnieku, arī pazīstamā šiītu garīdznieka šeiha Nimra an Nimra, sodīšanu ar nāvi Saūda Arābijā, paužot arī bažas par spriedzes palielināšanos Tuvajos Austrumos.

Francija pauž "dziļu nožēlu" par to, ka sestdien Saūda Arābijā notikusi masveida nāvessodu izpilde, arī šeiha Nimra sodīšana ar nāvi, teikts Francijas Ārlietu ministrijas paziņojumā.

Reģiona līderi tajā aicināti "darīt visu, lai izvairītos no spriedzes vairošanās sektu un reliģiju starpā".

Līdzīgu nostāju paudusi Berlīne.

"Nāvessoda izpildīšana Nimram Bakram an Nimram padara stiprākas mūsu bažas par reģionā pieaugošo spriedzi," atzina Vācijas Ārlietu ministrijas pārstāvis sakariem ar presi.

Nāvessods "ir necilvēcīgs soda mērs, ko mēs nosodām jebkuros apstākļos", viņš piebilda.

Lielbritānija, kas cenšas ieturēt uzmanīgu līniju, ņemot vērā tās nozīmīgos tirdzniecības un investīciju sakarus ar Saūda Arābiju, paziņojumā pauda savus iebildumus pret nāvessodu, tiesa gan, Nimru konkrēti nepieminot.

"Apvienotā Karaliste iebilst pret nāvessodu jebkādos apstākļos un visās valstīs," teikts Ārlietu ministrijas paziņojumā, kur arī norādīts, ka ārlietu ministrs Filips Hamonds "regulāri izvirza cilvēktiesību tematus sarunās ar saviem kolēģiem attiecīgajās valstīs, ieskaitot Saūda Arābijā".

Tomēr kritiķi mudina Lielbritānijas premjerministru Deividu Kemeronu izteikties skaidri šajā jautājumā, bet cilvēktiesību aktīvistu organizācija "Reprieve" uzstāj, ka Lielbritānija nedrīkst "pievērt acis uz šīm zvērībām un tai nekavējoties ir jāmudina [Saūda Arābijas] karaliste mainīt kursu".

Nimra un citu šiītu aktīvistu sodīšana ar nāvi izraisījusi protesta demonstrācijas Irānā, Irākā, Bahreinā, kā arī Saūda Arābijas Austrumu provincē, kur iedzīvotāju vairākums ir šiīti.

Irānas, Irākas, Libānas un Sīrijas amatpersonas nosodījušas nāvessoda izpildīšanu Nimram.

Šeihs Nimrs bija viens no redzamākajiem atbalstītājiem plašajiem pret valdību vērstajiem protestiem, kas 2011.gadā izraisījās Saūda Arābijas Austrumu provincē. Viņa arests pirms diviem gadiem, kura gaitā viņš arī tika sašauts, izraisīja nekārtības, kas turpinājās vairākas dienas.

Bažas par garīdznieka sodīšanu ar nāvi un šī soļa sekām paudusi arī ASV un Eiropas Savienība.

Vašingtona norādīja, ka Saūda Arābija riskē saasināt starpkopienu spriedzi laikā, kad to steidzami nepieciešams mazināt.

Arī ANO ģenerālsekretārs Bans Gimuns pauda šoku par notikušo.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!