Foto: AFP/Scanpix/LETA

Francija un Vācija, cenšoties apliecināt, ka Berlīnes-Parīzes ass joprojām ir stipra, un demonstrējot apņēmību stāties pretī eiroskeptiski noskaņotajiem nacionālistiem, kas gūst arvien lielāku ietekmi citās Eiropas Savienības (ES) dalībvalstīs, vienojušās paplašināt 1963.gada līgumu par izlīgumu pēc Otrā pasaules kara.

Paplašināto Elizejas līgumu, ko apstiprinājušas abu valstu valdības, Vācijas kanclere Angela Merkele un Francijas prezidents Emanuels Makrons gatavojas parakstīt 22.janvārī Āhenē, robežpilsētā, kas tiek uzskatīta par senu Eiropas vienotības simbolu.

"Abas valstis padziļinās savu sadarbību ārlietās, aizsardzībā, ārējā un iekšējā drošībā, kā arī attīstībā un tajā pašā laikā pieliks pūles, lai stiprinātu Eiropas spējas rīkoties neatkarīgi," teikts sagatavotajā līguma tekstā, kas nonācis aģentūras "Reuters" rīcībā.

Makrona kanceleja norādījusi, ka paplašinātais Elizejas līgums ļaus abām Eiropas lielvalstīm risināt problēmas, ar kurām tām nāksies saskarties 21.gadsimtā.

Mēs vēlamies "mūsu tautu drošības un labklājības vārdā paplašināt savu sadarbību suverēnākas, vienotākas un demokrātiskākas Eiropas ietvaros," uzsvērusi Elizejas pils.

Pēdējā gada laikā saskaņotajā dokumentā teikts, ka abu valstu diplomātijas prioritāte būs Vācijas uzņemšana ANO Drošības padomē pastāvīgā locekļa statusā.

Uzsverot, ka Vācija un Francija paliks uzticīga ES un NATO, līgums ļauj noprast, ka Berlīne un Parīze kopīgi vērsīsies pret nacionālistiski noskaņotajiem politiķiem, kas cenšas sagraut Eiropas Savienību.

Līgums paredz veidot ciešāku sadarbību arī starp abu valstu izlūkdienestiem un policiju, lai apkarotu terorismu un organizēto noziedzību, kā arī pauž apņēmību veicināt abpusējo ekonomisko konverģenci.

"Abas valstis padziļinās savu ekonomiku integrāciju, veidojot Vācijas-Francijas ekonomisko telpu ar kopīgiem noteikumiem," teikts līguma tekstā.

Paredzēts veidot arī ekspertu komisiju, kas varētu dot padomus abu valstu valdībām. Līgumā paredzēts veidot ciešāku sadarbību arī kultūrā, veselības aprūpē, inovācijās un transportā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!