Foto: AFP/Scanpix

Francijas valdība nosūtījusi armijas specvienību uz Nigēru Āfrikā, lai aizsargātu šīs valsts teritorijā esošās urāna atradnes, kas pieder Francijas valsts uzņēmumam "Areva", bažījoties par līdzīgu ķīlnieku saņemšanas scenāriju, kāds šomēnes jau norisinājās gāzes atradnē Alžīrijā, raksta ārvalstu prese.

Turklāt atradņu ieņemšana nopietni iedragātu Francijas ekonomiku, kas 75% ir atkarīga no atomeletrostacijās saražotās elektroenerģijas un Nigēras urāns ir viens no galvenajiem izejmateriāliem.

Francija jau kopš 11. decembra piedalās militārā operācijā pret islāmistu nemierniekiem Mali, kuri valsts ziemeļos bija nostiprinājušies kopš 2012. gada pavasara un turpināja ieņemt valsts kontrolētās teritorijas, dodoties galvaspilsētas Bamako virzienā. Palīgā Mali armijai ir nosūtīti jau 2000 franču karavīru.

Francijas operācijā ir izdevies apturēt islāmistu virzīšanos uz valsts dienvidiem, bet franču karaspēks virzās dziļāk nemiernieku kontrolētajās teritorijās. Pagājušajā nedēļā Francijas gaisa spēki apšaudīja Diabali pilsētu, kas krita islāmistu rokās 14. janvārī. Tiek uzskatīts, ka pilsētā ir lielākā kaujinieku koncentrācija Mali centrālajā daļā.

Pēc martā notikušā valsts apvērsuma, islāmisti un tuaregu nemiernieki, izmantojot jukas, iekaroja valsts ziemeļus. Vēlāk islāmistu un tuaregu alianse izjuka. Islāmisti ieņēma šīs teritorijas galvenās pilsētas, ieviesa brutālu šariata versiju un iznīcināja senas svētnīcas Timbuktu pilsētā, izpelnoties starptautisku sašutumu, atsaucoties uz aģentūru BNS, jau vēstīja "Delfi".

Janvārī islāmistu grupējums "Ansar Dine" sāka virzīties tālāk uz dienvidiem un ieņēma nozīmīgo Konnas pilsētu. Francijas iejaukšanās konfliktā savā bijušajā kolonijā daudziem bija pārsteigums, norāda BBC.

ANO drošības padome decembrī pilnvaroja Rietumāfrikas valstu bruņotos spēkus uzsākt cīņu pret ar "Al Qaeda" saistītajiem Mali islāmistiem. Tomēr operāciju sākotnēji bija paredzēts sākt ne ātrāk kā septembrī. Tas deva iespēju islāmistiem turpināt uzbrukumus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!