Foto: AFP/Scanpix

Aizdomīgie priekšmeti, kas tika atrasti Francijas Alpos nogalinātā pāra dzīvesvietā Kleigeitā apmēram 25 kilometrus uz dienvidrietumiem no Londonas, nav bīstami, pirmdien paziņoja Lielbritānijas policija.

Piesardzības dēļ uz adresi Sarejas grāfistē tika izsaukta Lielbritānijas armijas bumbu detonēšanas vienība, jo bažas radīja īpašuma dārzā esošā saimniecības ēkā atrasti priekšmeti.

Policija evakuēja apkaimes iedzīvotājus un paplašināja drošības koridoru, norobežojot divas apkaimes ielas.

"Sarejas policija var apstiprināt, ka adresē atrastie priekšmeti nav bīstami," teikts vietējās policijas izplatītajā paziņojumā.

"Bumbu detonēšanas vienība uz notikuma vietu tika izsaukta piesardzības dēļ," tajā paskaidrots, piebilstot, ka piesardzības dēļ evakuētajiem cilvēkiem ir ļauts atgriezties mājās.

Policija norādīja, ka māja un dārzs paliks norobežoti, līdz policija nebūs beigusi pārmeklēšanu.

Vietējā policija iepriekš paziņoja, ka ir evakuēti apkārtnes māju iedzīvotāji, jo "bažas rada īpašumā atrastie priekšmeti", bet izmeklēšanai pietuvināts avots apstiprināja, ka Francijas Alpos pagājušajā nedēļā nogalinātā 50 gadu vecā Irākā dzimušā Lielbritānijas pilsoņa Saada al Hilli mājās atrasta "sprādzienbīstama viela", tomēr neatklāja, kas tā par vielu.

Jau vēstīts, ka Hillli, viņa sieva un sievasmāte tika nogalināti trešdien apšaudē autostāvvietā Augšsavojas departamenta Ševalīnas ciema nomalē. Šo ciemu bieži apmeklē tūristi un citi cilvēki, kas šeit iegādājušies otru mājokli, no visas Eiropas.

Vietējais Francijas Anesī pilsētas prokurors Ēriks Maijo norādīja, ka visi nogalināti ar diviem šāvieniem galvā un slepkavībās ir saskatāma profesionāla slepkavas darbības iezīmes.

Uzbrukumā izdzīvoja divas meitenes, kas, domājams, ir upuru meitas. Apmēram astoņas stundas pēc apšaudes žandarmērijas izmeklētāji automašīnā BMW atrada dzīvu meiteni četru gadu vecumā, kas bija paslēpusies zem savas mātes līķa. Otra septiņus gadus veca meitene smagā stāvoklī nogādāta slimnīcā.

Piektdien tika veikta autopsija bojāgājušo identitātes noteikšanai. Viņu kaimiņi Lielbritānijā stāsta, ka Hilli bija inženieris. Viņa sieva Ikbala bija Irākas pilsone, bet viņas māte ‒ Zviedrijas pilsone.

Vecākās sievietes identitāti varas iestādēm ir grūti noteikt, jo apšaudē izdzīvojusī četrus gadus vecā Zēna atzina, ka sievieti nav labi pazinusi. Savus vecākus gan viņa identificēja ātri.

Vecākā no māsām septiņus gadus vecā Zainaba pirmdien joprojām atrodas nomierinošo līdzekļu ietekmē un nespēj izmeklētājiem izstāstīt, kas notika apšaudes laikā, apstiprināja Maijo.

Viņš paskaidroja, ka meitene līdz svētdienai atradās mediķu izraisītā komā, bet pirmdien viņai joprojām tiek doti nomierinoši līdzekļi un ārsti nav ļāvuši izmeklētājiem ar viņu runāt.

Jaunākā māsa, kas uzbrukuma laikā slēpās zem mātes svārkiem, būtisku informāciju izmeklētājiem sniegt nav spējusi.

Francijas amatpersonas ceturto upuri identificē kā vietējo kodolindustrijā strādājošo Silvēnu Moljē, kas bija triju bērnu tēvs. Visticamāk, viņš par upuri kļuva, jo nejauši ar velosipēdu brauca garām slepkavības brīdī.

Kā iespējamais traģēdijas iemesls tiek minēts strīds par naudu, kas Hilli izcēlies ar viņa brāli, kurš gan noliedz, ka būtu saistīts ar brāļa ģimenes nogalināšanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!