Foto: Reuters/Scanpix

Francijas ārlietu ministrs Lorāns Fabiuss otrdien aicināja pasaules valstis atzīt jaunizveidoto Sīrijas opozīcijas koalīciju.

"Mēs ceram, ka dažādas valstis atzīs Sīrijas nacionālo koalīciju par Sīrijas tautas likumīgo pārstāvi. Francijas loma ir padarīt šīs cerības [piepildīšanos] par iespējamu," žurnālistiem Kairā teica Fabiuss.

"Opozīcija ir spērusi lielu soli uz priekšu," uzsvēra Fabiuss, kurš Ēģiptes galvaspilsētā tikās ar jaunizveidotās koalīcijas vadītāju Ahmedu Moazu al Hatibu un koalīcijā ietilpstošās Sīrijas Nacionālās padomes līderi Džordžu Sabru.

Jau vēstīts, ka tikai dažas stundas iepriekš Francijas aizsardzības ministrs Žans Īvs Ledriāns paziņoja, ka ir pāragri atzīt jaunizveidoto Sīrijas opozīcijas koalīciju, aicinot vairāk darīt, lai koalīcijā apvienotu bruņotos grupējumus, vēstīja ziņu aģentūra "Reuters".

"Dohā notikušais ir solis uz priekšu," Ledriāns teica žurnālistiem Parīzē, runājot par Sīrijas opozīcijas organizāciju svētdien notikušo sanāksmi Kataras galvaspilsētā Dohā, kurā tika parakstīta vienošanās par opozīcijas nacionālās koalīcijas izveidi, lai koordinēti cīnītos pret prezidenta Bašara al Asada režīmu.

"Mēs to uzskatām par nozīmīgu notikumu. Tomēr ar to joprojām nepietiek, lai izveidotu pārejas laika valdību, ko varētu starptautiski atzīt. Tomēr tā [Sīrijas opozīcija] ir uz pareizā ceļa," piebilda Francijas aizsardzības ministrs.

Viņš uzsvēra, ka, lai gan politiskā vienotība ir svarīga, ir nepieciešams arī apvienot dažādus bruņotos opozīcijas grupējumus.

Parīze, kas ir viena no asākajā Asada kritiķēm, jau iepriekš ir paudusi, ka atzīst tādu pagaidu valdību, kas iekļaus visas Sīrijas sabiedrības grupas.

Jau vēstīts, ka Arābu līga pirmdien atzina jaunizveidoto Sīrijas opozīcijas koalīciju par Sīrijas opozīcijas "likumīgo pārstāvi un galveno sarunu vedēju ar Arābu līgu".

Arābu līga atzina "Sīrijas revolūcijas un opozīcijas spēku nacionālo koalīciju" dažas stundas pēc Persijas līča sadarbības padomes paziņojuma, ka padome atzīst šo koalīciju par Sīrijas tautas likumīgo pārstāvi.

Opozīcijas koalīcijas izveides dokumentā norādīts, ka opozīcijas grupējumi "vienojas strādāt, lai panāktu režīma un visu tā simbolu un pīlāru krišanu", un noraida jebkādu dialogu ar Asada valdību. Tie arī nolēmuši apvienot daudzos Sīrijas nemiernieku kaujinieku grupējumus zem kopīgas militāras pavēlniecības un izveidot nacionālu tieslietu komisiju nemiernieku ieņemtiem rajoniem. Paredzēts arī izveidot pagaidu valdību, kad koalīcija būs ieguvusi starptautisku atzīšanu, un pārejas laika valdību pēc Asada režīma krišanas.

Sīrijā kopš pagājušā gada marta notiek nemieri pret Asada režīmu, kuros ir gājuši bojā vairāk nekā 37 tūkstoši cilvēku, galvenokārt civiliedzīvotāji.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!