Lielā daļā Francijas līdz piektdienai var izbeigties degviela, turpinoties naftas pārstrādes rūpnīcu un noliktavu blokādēm, kuru rīkotāji prasa samazināt degvielas cenas un ir noraidījuši valdības piedāvāto cenu pazeminājumu kā nepietiekamu.
Jēlnaftas cenas ir pārsniegušas 33 ASV dolārus (20 latus) par barelu, pieaugot līdz augstākajam līmenim desmit gados, un trešdien Francijā izplatījās degvielas normēšana.

Premjerministrs Lionels Žospēns paziņoja, ka valdības piedāvājums divu gadu laikā samazināt degvielas nodokli par vienu miljardu franku (83 miljoniem latu) ir galīgs. "Valdība neies tālāk. Jaunu sarunu nebūs," sacīja premjers valsts televīzijas raidījumā un apsūdzēja blokādes īstenotājus valsts ekonomikas sabotāžā.

Francijas galvenās kravu pārvadātāju apvienības FNTR pārstāvis nosauca Žospēna runu par provokāciju un paziņoja, ka blokādes tiks pastiprinātas.

Francijas lauksaimnieki un kravas mašīnu šoferi Kalē rajonā draudēja ceturtdien bloķēt pieeju Lamanšam. Lauksaimnieku federācija FDSEA trešdienas vakarā paziņoja, ka ceturtdien pulksten 10 tiks izveidota barikāde pāri ceļam uz Lamanša tuneli, "lai pastiprinātu spiedienu uz valdību".

Pēdējās nedēļas laikā tā būtu otrā reize, kad apstātos satiksme pāri Lamanšam. Francijas zvejnieki pagājušajā nedēļā paralizēja ostu darbību, protestējot pret augstām dīzeļdegvielas cenām.

Blokādēs ir iesaistījušies Francijas taksisti, ātrās palīdzības, skolu, tūristu autobusu šoferi, un pat liellaivu vadītāji bloķēja Sēnas upes satiksmi Parīzē.

Ap 30 lauksaimnieku trešdien aizdedzināja riepas, pārtraucot dzelzceļa satiksmi starp Francijas dienvidu pilsētām Tulūzu un Monpeljē.

Protesti draud izplatīties arī uz Spāniju, Vāciju un Beļģiju, kur kravu pārvadātāji un lauksaimnieki apsver iespēju rīkot līdzīgas akcijas. Itālijas transporta ministrs nākamnedēļ pieņems kravas pārvadātāju pārstāvjus, lai uzklausītu sūdzības par augstajām degvielas cenām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!