Foto: Reuters/Scanpix

Francijas dienvidaustrumus naktī uz ceturtdienu sašūpojušas 18 nelielas zemestrīces, laupot naktsmieru daudziem reģiona iedzīvotājiem.

Divas spēcīgākās zemestrīces novērtētas uz 3,7 un 4,1 magnitūdu. Zemestrīču epicentrs atradās aptuveni 30 kilometrus no Augšalpu pilsētas Gapas.

Zemestrīces sekoja viena otrai aptuveni desmit stundas ilgā periodā līdz aptuveni plkst. 7.30 (plkst. 6.30 pēc Latvijas laika).

"Es varēju sajust, kā kustas sienas," laikrakstam "Le Dauphiné Libéré" sacīja viens no Augšalpu iedzīvotājiem.

Zemestrīces nekādus postījumus nav nodarījušas. Arī cietušo nav.

Eksperti izdevumam "The Local" iepriekš sacījuši, ka Francijas dienvidaustrumu stūrī kādudien iespējama spēcīga zemestrīce un tajā bez cietušajiem neiztiks.

Eiropas Vidusjūras seismoloģijas centra eksperts Remī Bosī pauda pārliecību, ka šāda zemestrīce noteikti notiks un tad postījuma apmēri būs līdzīgi Abrucu reģionā Itālijas vidienē 2009. gadā pieredzētajai katastrofai. Toreiz 6,3 magnitūdu zemestrīce prasīja vairāk nekā 300 cilvēku dzīvības.

Pēc šīs zemestrīces seši zinātnieki tika notiesāti par slepkavību bez iepriekšēja nodoma, jo bija par zemu novērtējuši zemestrīces risku. Viņiem tika piemērots cietumsods.

Bosī sacīja, ka Francijas dienvidaustrumos postažas apmēri būs atkarīgi no tā, kurā vietā zemestrīce notiks, proti, cik tuvu pilsētām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!