Foto: Imago Images/Scanpix/LETA
Franču ekonomikas ministrs Bruno Lemērs otrdien, pēc prezidenta Emanuela Makrona vizītes pie Krievijas prezidenta Vladimira Putina norādījis, ka Eiropa nevar sekot ASV attiecībā uz gāzesvadu "Nord Stream 2", jo eiropiešiem tas būs dārgi, vēsta "Politico".

"Amerikāņiem nebūs jānes tās pašas Ukrainas konflikta sekas kā eiropiešiem, īpaši enerģijas cenu ziņā. Nevaram tikt pavilkti līdzi amerikāņiem attieksmē, kas nav eiropiešu," Lemērs teicis radio "France Inter".

Pirmdien ASV prezidents Džo Baidens, uzņemot Vācijas kancleru Olafu Šulcu, cita starpā atkārtojot brīdinājumu, ka, Krievijai paplašinot iebrukumu Ukrainā "Nord Stream 2" projekts tiks apturēts. "Mēs tam pieliksim punktu. Es jums apsolu. Mēs būsim spējīgi to izdarīt," viņš teica. Šolcs uzsvēris vienotību ar Baidena teikto, gāzesvadu gan nepieminot.

Makrons tikmēr pirmdien pie Putina neizmantoja iespēju aizstāvēt NATO aliansi, kad Krievijas prezidents izmeta provokatīvus izteikumus par to. Lemērs pat atzīmēja, ka pateicoties Makronam, "eiropiešiem ir neatkarīgs skatījums uz Ukrainas krīzi" un tas arī amerikāņiem esot skaidri jānorāda. "Mums šajā krīzē ir atšķirīgas intereses," pauda Francijas ministrs.

Par spīti pūliņiem panākt vienotu nostāju starp sabiedrotajiem un vairākkārtējiem retoriskiem apliecinājumiem, ka tāds ir panākts, atsevišķu valstu līderu izteikumi un rīcība to vairākkārt likusi apšaubīt. Tieši sašķeltība Eiropas Savienības vai Atlantiskās alianses valstu vidū nereti tiek dēvēta par Putina lielāko priekšrocību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!