Foto: Reuters/Scanpix

Francijas tiesa pirmdien piespriedusi piecu gadu cietumsodu bijušajam Francijas premjerministram un konservatīvo kandidātam uz valsts prezidenta amatu Fransuā Fijonam, atzīstot viņu par vainīgu valsts līdzekļu ļaunprātīgā izmantošanā, iekārtojot savu sievu fiktīvā darbā.

2017. gadā Fijons bija nepārprotams prezidenta vēlēšanu favorīts, līdz laikraksts "Le Canard Enchaine" publicēja rakstu, kurā apgalvoja, ka Fijons gadiem ilgi fiktīvi algojis savu sievu Penelopi deputāta palīdzes amatā, maksājot viņai algu par darbu, ko viņa neveica.

Penelopei tiesa piesprieda nosacītu trīs gadu cietumsodu par līdzdalību šajā shēmā, kuras ietvaros viņai 15 gadu laikā tika izmaksāts vairāk nekā miljons eiro.

Tiesa arī piemēroja Fijonam un viņa sievai katram 375 000 eiro lielu naudassodu un uzdeva atmaksāt parlamentam miljonu eiro.

Fijonam trīs gadi no piespriestā soda ir nosacīti un reāla brīvības atņemšana viņam draud uz diviem gadiem. Taču pāris jau ir apstrīdējis tiesas lēmumu, kas nozīmē, ka līdz apelācijas izskatīšanai neviens no viņiem netiks aizturēts.

Mediju ziņas par Fijona sievas fiktīvo algošanu sagrāva viņa priekšvēlēšanu kampaņu. Vēlāk atklājās, ka Fijons arī izmaksājis no valsts līdzekļiem 117 000 eiro diviem saviem bērniem par fiktīvu darbu, kamēr pats ieņēma senatora amatu.

Fijons tika apsūdzēts arī par to, ka panācis, lai viņa sieva saņem algu no žurnāla, kas pieder Fijonu draugam, lai gan žurnāla redaktors ne reizi nebija saticis Penelopi.

Tiesa šodien piesprieda arī trīs gadu nosacītu cietumsodu Fijona līdzgaitniekam Markam Žulo, kurš arī noalgoja Penelopi par savu asistenti.

Fijons tiesā noliedza viņam izvirzītās apsūdzības un sacīja, ka kļuvis par savu politisko konkurentu sazvērestības upuri. Viņš arī pārmeta tiesai neobjektivitāti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!