Foto: AFP/Scanpix

Francijas gaisa spēku triecieni likuši nemierniekiem pamest iepriekš ieņemtu pilsētu, kā arī triecienos iznīcināts islāmistu nemiernieku komandcentrs, Francijas aizsardzības ministrs Žans Īvs Ledriāns paziņoja sestdien, kad Rietumāfrikas valstis pieņēma lēmumu nekavējoties izvietot karaspēku Mali.

Ledriāns atzina, ka operācijā Mali jau ir gājis bojā viens Francijas karavīrs, kas nogalināts piektdien, nemierniekiem notriecot viņa vadīto helikopteru.

Francija paziņojusi, ka tās karavīri aktīvi atbalsta Mali valdības spēku ofensīvu pret islāmistiem, kuri kontrolē valsts ziemeļus, kā arī atrodas galvaspilsētā Bamako, kur atrodas 6000 Francijas pilsoņu.

Mali bruņoto spēku pārstāvis piektdien apstiprināja, ka Mali konfliktā valdības spēku pusē iesaistījušies Francijas, Nigērijas un Senegālas karavīri, bet neatklāja viņu skaitu.

Tuaregu nemiernieki un islāmistu grupējumi, izmantojot 22.martā Mali notikuša militāra apvērsuma radīto krīzi, triecienuzbrukumā iekaroja valsts ziemeļus. Tuaregu izveidotā Azavadas Nacionālās atbrīvošanas kustība (MNLA) iekarotajā teritorijā 6.aprīlī proklamēja neatkarīgu valsti Azavadu, kuru neviens nav atzinis.

Pēc Mali ziemeļu iekarošanas islāmistu un tuaregu alianse izjuka. Islāmisti ieņēma šīs teritorijas galvenās pilsētas, ieviesa brutālu šariata versiju un iznīcināja senas svētnīcas Timbuktu pilsētā, izpelnoties starptautisku sašutumu. Nemiernieki strauji virzījās tuvāk lielākajai Mali armijas bāzei.

Francijas aizsardzības ministrs informēja, ka simtiem Francijas karavīru valsts bijušajā kolonijā palīdzējuši Mali armijai, veicot gaisa triecienus uz trīs nemiernieku kontrolētiem objektiem. Nemiernieku komandcentru pie Konnas pilsētas izdevies iznīcināt.

Mali armijas pārstāvis sestdien apstiprināja, ka nemiernieki ir pametuši Konnu, tomēr šonedēļ nemiernieku pārņemtajā pilsētā valdībai pilnīgu kontroli vēl nav izdevies atgūt.

Mali pagaidu prezidents Dionkunda Traore ceturtdien ANO lūdza Francijas prezidentam Fransuā Olandam militāru palīdzību, kas palīdzētu apturēt islāmistu nemiernieku virzīšanos uz priekšu.

Rietumāfrikas valstu ekonomiskās kopiena (ECOWAS) sestdien paziņoja, ka, "ņemot vērtā situācijas ārkārtas raksturu", bloks ir sankcionējis karaspēka izvietošanu Mali. ECOWAS neatklāja, cik bloka valstu karavīru tiks nosūtīts uz Mali. Tāpat netiek precizēts, kad karaspēks šajā valstī ieradīsies.

Burkinafaso sestdien norādīja, ka uz Mali tiks nosūtīti 500 šīs valsts karavīri, bet parlaments nākamnedēļ pieņems galīgo lēmumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!