Foto: F64
Francijas kaujas lidmašīnas sestdien iznīcinājušas kādu Lībijas armijas transportlīdzekli, informē ārvalstu masu mediji, atsaucoties uz Francijas Aizsardzības ministriju.

"Francijas gaisa spēku lidmašīna, kas pārlidoja Lībijas teritoriju, devusi triecienu Lībijas bruņoto spēku automašīnai," teikts Francijas AM paziņojumā. "Šāviens tika izdarīts plkst.10.45 [pēc vietējā laika]. Tā bija pagaidām nezināmas markas automašīna," paziņoja Francijas Ģenerālštāba pārstāvis.

Savukārt oficiālais Francijas AM pārstāvis Lorāns Tesers informēja, ka iznīcinātā tehnika "apdraudēja Lībijas civiliedzīvotājus". " Mēs darbojamies divos virzienos - pirmkārt, nodrošinam [ANO noteikto] lidojumu aizliegumu, otrkārt, aizsargājam no uzbrukumiem civilos iedzīvotājus," sacīja Tesers.

Vēlāk telekanāls "Al Jazeera" informēja, ka Francijas gaisa spēku lidmašīnas iznīcinājušas četrus Lībijas armijas tankus, bet aģentūra "Reuters ziņo, ka iznīcināti vairāki tanki un bruņmašīnas.

Jau vēstīts, ka sestdien Parīzē notiek Eiropas Savienības valstu, ASV, ANO un arābu valstu līderu ārkārtas samits, kura noslēgumā, iespējams, tiks pieņemts lēmums veikt gaisa uzbrukumus Lībijas līdera Muamara Kadafi spēkiem.

NATO amatpersonas paziņojušas, ka alianses spēki īsā laikā var pārņemt savā kontrolē Lībijas gaisa telpu, ja tiks dota šāda pavēle. Lielbritānijas premjers Deivids Kamerūns informējis, ka britu kara lidmašīnas jau nosūtītas uz kaujas pozīcijām.

Tikmēr civiliedzīvotāji masveidā pamet Bengazi, kurā iegājuši valdības spēki. Raidorganizācijas BBC korespondents notikuma vietā ziņo, ka pilsētas ielās parādījušies valsts līdera Muamara Kadafi atbalstītāju tanki. Ārvalstu mediji informē, ka sīvas kaujas pašlaik notiek Bengazi universitātes apkārtnē pilsētas dienvidrietumos. Pilsētu apšauda arī no jūras puses. Pēc dažādiem avotiem, kaujās gājuši bojā vismaz 30 cilvēki.

Tai pat laikā Kadafi pārstāvis paziņojis, ka valdošā vara ievēro piektdien izsludināto pamieru, bet uzbrucēji ir opozīcijas spēki, kamēr armija tikai aizstāvas. Kadafi arī nosūtījis vēstuli ANO un vairākām rietumu lielvalstīm, brīdinot nepielietot Lībijā militāru spēku.

Lībijas varas iestādes piektdien pēc ANO ierobežojošās rezolūcijas paziņoja par pamieru valstī, taču jau dažas stundas vēlāk telekanāls "Al Jazeera" informēja, ka Lībijas līderim Muamaram Kadafi uzticīgais karaspēks tuvojas Bengazi.

ANO Drošības padome naktī uz piektdienu nolēma virs Lībijas izveidot lidojumiem slēgtu zonu, lai novērstu opozīcijas kontrolēto pilsētu bombardēšanu un glābtu no bojāejas mierīgos iedzīvotājus.

Nemieri Lībijā sākās 15.februārī. Nemiernieki protestē pret Kadafi režīmu, kas valstī valda jau 40 gadus. Pašlaik valsts faktiski ir sadalījusies divās karojošās nometnēs – rietumu daļa ir Kadafi kontrolē, bet austrumos valda nemiernieki.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!