Foto: AP/Scanpix

Francija karavīri paliks Mali līdz brīdim, kad būs atjaunota stabilitāte šajā Rietumāfrikas valstī, otrdien solīja amatpersonas. Tas vieš bažas par ilgu kampaņu pret islāmistu nemierniekiem, kuri pēc piecām uzlidojumu dienām joprojām kontrolē plašas teritorijas, vēsta raidsabiedrība "Reuters".


Parīzē uz Mali ir nosūtījusi simtiem karavīru un sarīkojusi 50 uzlidojumus nemiernieku kontrolētajai valsts ziemeļu daļai. Reģiona un Rietumvalstis baidās, ka šīs teritorijas varētu kļūt par teroristu bāzi, lai rīkotu uzbrukumus Eiropā un Āfrikā, skaidro "Reuters".

Par spīti Francijas gaisa atbalstam Mali armija nav spējusi padzīt nemierniekus no Diabali un Konnas pilsētas valsts centrālajā daļā, paziņoja Francijas aizsardzības ministrs Žans Īvs Ledriāns. Franču militāristi noliedz Mali armijas iepriekš paziņoto, ka tiem ir izdevies atkarot islāmistiem Konnas pilsētu, norāda raidsabiedrība BBC.

BBC korespondents norāda, ka situācija ir neskaidra, bet pieļauj, ka Mali armija nav spējusi izmantot Francijas gaisa atbalsta sniegtās iespējas.

Tikmēr franču bruņumašīnu kolonna otrdien devusies ziemeļu virzienā no galvaspilsētās Bamako. "Reuters" vēsta, ka militāristi nav atklājuši, kāds ir viņu uzdevums. Tikmēr BBC ziņo, ka karavīri dodas Diabali pilsētas virzienā, kuru pretuzbrukumā pirmdien atguva islāmisti.

Aģentūra AFP no avotiem Mali valdībā uzzinājusi, ka uz pilsētu dodas vairāki simti Mali un Francijas karavīru. Radio RFI ziņoja, ka franču un Mali spēki atrodas 60 kilometru attālumā no Diabali.

Jau vēstīts, ka tuvāko dienu laikā Mali solīja ierasties Rietumāfrikas ekonomiskās kopienas (ECOWAS) spēki, kas darbosies saskaņā ar ANO rezolūciju. Paredzams, ka tie būs 3300 vīru lieli. Savukārt Francija savu karavīru skaitu valstī solīja palielināt līdz 2500.

Francijas piektdien sākto militāro intervenci, lai apturētu islāmistu virzīšanos uz galvaspilsētu,pirmdien vienbalsīgi atbalstīja ANO drošības padome.

Pēc martā notikušā valsts apvērsuma, islāmisti un tuaregu nemiernieki, izmantojot jukas, iekaroja valsts ziemeļus. Vēlāk islāmistu un tuaregu alianse izjuka. Islāmisti ieņēma šīs teritorijas galvenās pilsētas, ieviesa brutālu šariata versiju un iznīcināja senas svētnīcas Timbuktu pilsētā, izpelnoties starptautisku sašutumu, atsaucoties uz aģentūru BNS, jau vēstīja "Delfi".

Pagājušajā nedēļā islāmistu grupējums "Ansar Dine" sāka virzīties tālāk uz dienvidiem un ieņēma nozīmīgo Konnas pilsētu. Francijas iejaukšanās konfliktā savā bijušajā kolonijā daudziem bija pārsteigums, norāda BBC.

ANO drošības padome decembrī pilnvaroja Rietumāfrikas valstu bruņotos spēkus uzsākt cīņu pret ar "Al Qaeda" saistītajiem Mali islāmistiem. Tomēr operāciju paredzēts sākt ne ātrāk kā septembrī. Tas deva iespēju islāmistiem turpināt uzbrukumu.

Atsaucoties uz aģentūru BNS, "Delfi" jau vēstīja, ka Mali pagaidu prezidents Dionkunda Traore ceturtdien ANO lūdza Francijas prezidentam Fransuā Olandam militāru palīdzību, kas palīdzētu apturēt islāmistu nemiernieku virzīšanos uz priekšu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!