Foto: EPA/Scanpix/LETA

Divi Francijas politiķi, arī prezidenta Nikolā Sarkozī valdības ministrs, pametuši centriski labējo Republikāņu partiju (LR) un pievienojušies galēji labējo līderei Marinai Lepēnai, pēc tam kad viņa bija atteikusies no prasības, ka Francijai ir jāizstājas no Eiropas Savienības (ES).

Šo politiķu aiziešana no LR atkal pievērš uzmanību problēmām, ar kādām sastopas konservatīvie, kas joprojām cenšas atgūties pēc prezidenta Emanuela Makrona pārliecinošās uzvaras 2017.gada parlamenta vēlēšanās un nostiprināties politiskā spektra labējā spārnā.

Makrons saņēmis daudzas labējo balsis, liekot LR līderim Lorānam Vokjē pirms maijā gaidāmajām Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanām pozicionēties vēl tālāk pa labi.

"Marina Lepēna ir vienīgā patiesā alternatīva Makronam," laikrakstam "Le Parisien" sacīja Tjerī Marjanī, kas no 2010. līdz 2012.gadam ieņēma transporta ministra amatu.

LR un Lepēnas vadītajai Nacionālajai savienībai (RN) nostājas kļūst arvien līdzīgākās tādās jomās kā imigrācija un likums un kārtība. Tas vairojis Lepēnas pievilcību LR labējā spārnā, bet mērenāk noskaņotos atsvešinājis. Ekspremjers Alēns Žipē distancējies no LR un nav atjaunojis dalību partijā.

Līdz ar Marjanī LR pametis arī bijušais konservatīvais likumdevējs Žans Pols Garo. RN trešdien paziņoja, ka viņi abi no tās saraksta kandidēs EP vēlēšanās.

Kā liecina sabiedriskās domas aptaujas, 21% francūžu EP vēlēšanās grasās balsot par Lepēnas RN, kas apsteigusi Makrona partiju "Uz priekšu, republika!" (LREM). Par LR gatavi balsot vēl mazāk vēlētāju - 13%.

"Tie, kas ir par suverenitāti, kas iebilst pret imigrācijas pārmērībām, pašreizējā sašķeltībā starp nacionālistiem un globālistiem šodien izvēlas nacionālistus," "Radio Classique" sacīja Lepēna.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!