Foto: AFP/Scanpix/LETA

Francijas parlaments trešdien pieņēmis pretrunīgi vērtēto likumprojektu, kas aizliedz naida runu sociālajos medijos. Kritiķi uzskata šo likumprojektu par cenzūru.

Likumprojekts uzliek par pienākumu platformām un tiešsaistes meklētājiem 24 stundu laikā dzēst saturu, kas uzskatāms par kūdīšanu uz naidu vai vardarbību un rasistisku vai reliģisku fanātismu. Par likuma normu nepildīšanu sociālo mediju vietnēm varēs noteikt līdz 1,25 miljonu eiro lielu sodu.

Balsojumā parlamenta apakšpalātā Nacionālajā sapulcē labējās partijas balsoja pret šo likumprojektu, bet sociālisti lielākoties no balsošanas atturējās. Parlamenta augšpalātā Senātā likumprojekts tika pieņemts februārī, bet senatori izteica iebildumus pret 24 stundu prasību.

Kritiķi bažījas, ka šis likumprojekts padarīs tādas kompānijas kā "Google", "Amazon", "Facebook" un "Apple" par vārda brīvības uzraugiem.

Digitālās kompānijas savukārt bažījas par sodanaudām un tiesāšanos, ko var radīt šī likumprojekta uzliktais pienākums tām izvērtēt, kurš saturs pārkāpj likumu, un pēc tam to ātri izdzēst.

Likumprojekts pirmo reizi parlamentā tika iesniegts pirms aptuvena gada, sekojot prezidenta Emanuela Makrona solījumam cīnīties pret rasismu un antisemītismu internetā.

Kopš tā laika likumprojekts ir vairākas reizes labots, ņemot vērā kritiku un komentārus, tostarp Eiropas Komisijas (EK) prasību skaidrāk definēt, kāds saturs tiks kriminalizēts.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!