Foto: Reuters/Scanpix

Francijas policija otrdien publicēja ziņojumu, kurā atzītas vairākas kļūmes izmeklēšanā pret islāmistu Mohamedu Meru, kas tika veikta pirms viņa sarīkotām apšaudēm Tulūzas pilsētā un tās tuvumā.

Policijas disciplinārās vienības IGPN 17 lappušu garajā ziņojumā teikts, ka "ir atklājušās vairākas objektīvas neveiksmes", tostarp "novēlota koordinēta reakcija". Iekšlietu ministrs solīja "ātru veikt nepieciešamos labojumus".

Ziņojumā teikts, ka dažādas Francijas policijas un izlūkdienestu vienības darbojušās nošķirti. Francijas izlūkdienests DCRI, kas pakļauts tieši Iekšlietu ministrijai, tiek vainots par to, ka "ļoti vēlu konstatējis pārmaiņu Meras profilā".

"Al Qaeda" simpatizējošais alžīriešu izcelsmes Francijas pilsonis Mohameds Mera 19.martā Tulūzā sarīkoja apšaudi pie ebreju vidusskolas, nogalinot trīs bērnus un vienu skolotāju. Jau pirms tam viņš 11.martā nošāva vienu karavīru Tulūzā, bet 15.martā Montobānā netālu no Tulūzas nošāva divus Francijas karavīrus un nopietni ievainoja vēl vienu. Visos trijos uzbrukumos slepkava pārvietojās ar vienu un to pašu zagto motorolleru un izmantoja vienu un to pašu ieroci.

Mera 22.martā tika nošauts apšaudē ar policiju, kas kopš 21.marta rīta Tulūzā aplenca māju, kur viņš bija aizbarikādējies savā dzīvoklī. Mera tika turēts aizdomās un aplenkuma laikā uzņēmās atbildību par minētajām septiņām slepkavībām Tulūzā un Montobānā.

Otrdien publicētajā ziņojumā teikts, ka Mera, kuram bijušas vismaz 15 iepriekšējas sodāmības, 2010.gada jūnijā uzbrucis kaimiņienei, kas iebildusi pret to, ka Mera viņas dēlam rādījis galvas nociršanas videoierakstu.

Koordinācijas trūkuma dēļ DCRI nebija zināms šis incidents, jo pretējā gadījumā tas būtu pastiprinājis Meras novērošanu, kurš 2008.gadā cietumā kļuva par radikālu islāmistu. Par Meras radikalizēšanos DCRI uzzināja tikai divus gadus pēc tam.

Netika pamanīts arī Meras brauciens uz Pakistānu pagājušā gada maijā, jo viņš uz turieni devās caur Omānu un Francijas izlūkdienests nenovēro braucienus uz šo arābu valsti. Mera arī īrēja dzīvokli Tulūzā, lai gan viņam nebija deklarētu ienākumu.

Mera tika novērots no 2006.gada. Pagājušā gada sākumā viņš atgriezās Francijā no brauciena uz Afganistānu, pēc tam pērn starp augustu un oktobri apmeklēja Pakistānu un atgriežoties tikās ar DCRI aģentiem.

Pērn no marta līdz jūlijam veiktā izmeklēšanā konstatēts, ka viņš regulāri kontaktējies ar "radikālo islāmistu kustību Tulūzā", izrādījis "paranoisku uzvedību" un saņēmis līdzekļus no ekstrēmistiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!