Foto: AFP/Scanpix

Policija otrdien pārmeklējusi bijušā Francijas prezidenta Nikolā Sarkozī dzīvesvietu un birojus, lai meklētu pierādījumus par iespējamām nelikumībām 2007. gada prezidenta vēlēšanu kampaņas finansēšanā, vēsta raidsabiedrība BBC.

Pārmeklēts ir arī juridiskās firmas, kuras daļējs īpašnieks ir Sarkozī, birojs, vēsta BBC.

Jau vēstīts, ka miertiesneši izmeklē apgalvojumus, ka kosmētikas kompānijas "L'Oreal" mantiniece un bagātākā sieviete Francijā Liliana Betenkūra Sarkozī palīgiem 2007.gadā deva aploksnes ar naudu, lai finansētu viņa priekšvēlēšanu kampaņu.

Sarkozī ir noliedzis jebkādu pārkāpumus savas kampaņas finansēšanā. 6.maijā Sarkozī Francijas prezidenta vēlēšanu otrajā kārtā zaudēja sociālistu kandidātam Fransuā Olandam un 16. jūnijā beidzās viņa tiesiskā imunitāte. Tagad eksprezidentam būs jāatbild par iespējamiem korupcijas un priekšvēlēšanu kampaņu finansēšanas pārkāpumiem.

Skandāls uzvirmoja jau 2010.gada jūlijā, kad Betenkūras bijusī grāmatvede Klēra Tibo paziņoja, ka viņas darba devēja ar vīru toreizējam Francijas darba lietu ministram Ērikam Vērtam devusi 150 000 eiro (105 000 latu) ziedojumu, lai šie līdzekļi tiktu izmantoti toreizējā Francijas prezidenta Nikolā Sarkozī 2007.gada priekšvēlēšanu kampaņā. Francijas likumi paredz, ka individuālie ziedojumi politiskajām partijām nevar pārsniegt 7500 eiro (5270 latu).

Grāmatvede pavēstīja, ka Sarkozī miljardieru mājā ciemojies un aploksnes saņēmis jau 90.gados, kad viņš vēl bija Neijī pilsētas mērs, un šādus ziedojumus saņēmuši arī citi konservatīvie politiķi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!