Foto: AFP/Scanpix

Francijā pēc teroraktiem Parīzē noteiktais ārkārtas stāvoklis un jaunie elektroniskās novērošanas likumi rada "pārmērīgus un neproporcionālus" tiesību ierobežojumus, otrdien paziņojuši ANO eksperti.

ANO tiesību speciālisti aicināja Franciju nepagarināt ārkārtas stāvokli pēc 26. februāra, kas ir šobrīd noteiktais gala termiņš.

Saskarsmē ar Parīzi eksperti "uzsvēruši skaidrības un precizitātes trūkumu vairākos ārkārtas stāvokļa un novērošanas likumu nosacījumos", teikts četru ekspertu grupas izdotajā ziņojumā.

Lielākās bažas rada runas brīvības un pulcēšanās brīvības ierobežošana, kā arī privātās dzīves neaizskaramības ierobežojumi.

Francijas valdība decembrī atbalstīja konstitūcijas grozījumus par ārkārtas stāvokļa ieviešanas nosacījumiem, tostarp paredzot īpašas pilnvaras policijai veikt arestus un kratīšanas bez tiesneša sankcijas.

Novembrī pieņemtais elektroniskās novērošanas likums savukārt paplašināja izpildvaras tiesības vākt un uzglabāt datus bez tiesas autorizācijas.

Islāma ekstrēmistu veiktajos teroraktos Parīzē 13. un 14. novembrī tika noslepkavoti 130 cilvēki. Atbildību par uzbrukumiem uzņēmies teroristiskais grupējums "Daesh" ("Islāma valsts").

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!