Foto: Reuters/Scanpix

Par uzvarētāju ceturtdienas vakarā notikušajās pirmajās televīzijas debatēs starp konservatīvās Republikāņu partijas pretendentiem uz tiesībām startēt Francijas prezidenta vēlēšanās tiek uzskatīts bijušais premjerministrs Alēns Žipē, liecina tūlīt pēc raidījuma publiskotie aptaujas rezultāti.

Žipē, kas jau pirms tam tika uzskatīts par favorītu, startē ar centrisku programmu "Laimīgā identitāte", kas, kā viņš izteicās debašu laikā, piedāvā vēlētājiem cerību.

No skatītājiem, kas apgalvoja, ka balsos novembra beigās gaidāmajās republikāņu priekšvēlēšanās, 32 % pauda viedokli, ka Žipē bijis pārliecinošākais starp kandidātiem. Aptauju pēc televīzijas kanāla BFM pasūtījuma veica sabiedriskās domas pētniecības uzņēmums "Elabe", kas tiešsaistē izvaicāja 885 respondentus.

Savukārt 27 % aptaujāto par pārliecinošāku atzina bijušo prezidentu Nikolā Sarkozī, kura programmā galvenais uzsvars likts uz likumu un kārtību. Debašu laikā viņš uzsvēra, ka gādās, lai "Francija atkal kļūtu par lielvalsti".

Debates liecināja, ka visu septiņu pretendentu ekonomikas programmas ir ļoti līdzīgas, paredzot valdības izdevumu apcirpšanu un atteikšanos no francūžu lolotās 35 stundu darba nedēļas.

Taču drošības un imigrācijas jautājumos atšķirības bija lielākas, starp kandidātiem izceļoties asām diskusijām, vai izlūkdienestu uzmanības lokā nonākušās personas būtu internējamas.

Sarkozī, kurš prezidenta amatu ieņēma no 2007. līdz 2012. gadam, kad viņš vēlēšanās zaudēja pašreizējam Elizejas pils saimniekam Fransuā Olandam, debašu laikā bija spiests aizstāvēties pret vairāku sāncenšu uzbrukumiem, kas savulaik bijuši viņa līdzgaitnieki un ieņēmuši ministru amatus viņa valdībā.

Viņi pauda šaubas, ka Sarkozī, atgriežoties prezidenta krēslā, būs savādāks nekā iepriekšējā pilnvaru termiņa laikā, un norādīja uz daudzajām izmeklēšanām, kas ierosinātas pret bijušo valsts galvu saistībā ar korupciju un vēlēšanu kampaņu finansējuma pārkāpumiem.

"Pirms desmit gadiem, 2007. gadā, es ticēju Sarkozī plānam atbrīvoties no pagātnes, taču tas nekad neīstenojās," norādīja kādreizējais konservatīvo līderis Žans Fransuā Kopē. "Ja pret mani būtu uzsākta oficiāla izmeklēšana, es nekad nekandidētu."

Sarkozī, kurš noliedz jebkādu savu vainu viņam piedēvētajos nodarījumos, atbildēja, ka šādas apsūdzības "nedara godu tiem, kas tās izvirza".

Taču visi konservatīvo pretendenti bija vienoti asajā kritikā, kas tika vērsta pret Olandu, kurš, neskatoties uz savu nepopularitāti, domājams, tomēr startēs aprīlī gaidāmajās prezidenta vēlēšanās kā sociālistu kandidāts.

Pirms republikāņu priekšvēlēšanu pirmās kārtas, kas notiks 20.novembrī, paredzētas vēl divas televīzijas debates starp partijas iespējamajiem kandidātiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!