Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Svētdien notikušajā Francijas reģionālo vēlēšanu otrajā kārtā nevienā no reģioniem nav izdevies gūt uzvaru nedz Marinas Lepēnas vadītajai Nacionālajai apvienībai (RN), nedz prezidenta Emanuela Makrona dibinātajai partijai "Uz priekšu, Republika!" (LREM).

Apliecinot tendences, kas bija vērojamas jau 20.jūnijā notikušajā vēlēšanu pirmajā kārtā, RN tā arī neizdevās uzvarēt Provansas-Alpu-Azūra Krasta reģionā, kur galēji labējiem bija vislielākās izredzes.

Tikmēr valdošajai centriskajai LREM visas valsts mērogā nav izdevies pārvarēt pat desmit procentu robežu, nemaz nerunājot par uzvaru kādā no 13 kontinentālās Francijas reģioniem.

Lepēna savas partijas neveiksmē vainojusi "nedabīgās alianses," kuras veidojuši RN pretinieki, un uzsvērusi, ka uzvaru gūšanai nākotnē nepieciešama vēlētāju mobilizācija.

Tajā pašā laikā vēlēšanas liecina par atbalsta pieaugumu konservatīvajai Republikāņu partijai, kā arī sociālistiem.

Eksperti gan brīdina, ka reģionālo vēlēšanu iznākumu nevajadzētu tieši pārnest uz nākamgad gaidāmajām prezidenta vēlēšanām, taču vienlaikus tie atzīst, ka 2022.gada vēlēšanas varētu arī neizvērsties par Lepēnas un Makrona divkauju.

Svētdien, tāpat kā nedēļu iepriekš, bija vērojama nepieredzēti zema vēlētāju aktivitāte, un sabiedriskās domas pētniecības uzņēmuma IFOP aplēses liecina, ka vairāk nekā 66% balsstiesīgo tā arī nav aizgājuši līdz vēlēšanu urnām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!