Francijas parlamenta augšpalāta apstiprinājusi jaunu stingru imigrācijas likumu. Nacionālā sapulce šo likumprojektu apstiprināja jau pirms dažām nedēļām.
Likums apgrūtina nekvalificētu imigrantu ieceļošanu valstī un atceļ līdzšinējās tiesības nelegālajiem imigrantiem pēc desmit gadu nodzīvošanas Francijā iegūt legālu statusu.

Iekšlietu ministrs Nikolā Sarkozī, kas likumprojektu sagatavojis, norādīja, ka jaunais likums saskaņo Francijas normas ar citās valstīs pieņemto kārtību.

Savukārt likumprojekta kritiķi apsūdz Sarkozī par izpatikšanu galēji labējiem.

Iekšlietu ministrs, kurš tiek uzskatīts par iespējamo konservatīvo kandidātu nākamā gada prezidenta vēlēšanās, uzsvēra, ka Francijai ir jākontrolē imigrācija, nevis jābūt par pasīvu uzņēmējvalsti.

Likums arī paredz, ka imigrantiem, kas ieceļo no valstīm, kuras ir ārpus Eiropas Savienības (ES), jāparaksta līgums, uzņemoties saistības apgūt franču valodu un un ievērot Francijas Republikas pamatprincipus.

Jaunās normas apgrūtinās arī imigrantu ģimeņu apvienošanu.

Sarkozī norādīja, ka jauniešu rīkotie grautiņi, kas pagājušā gada novembrī apņēma imigrantu apdzīvotās priekšpilsētas, liecina par līdzšinējās imigrācijas un integrācijas politikas neveiksmi.

Viņš uzsvēra, ka Francijai, tāpat kā daudzām citām rietumvalstīm, jāuzņem tikai tie imigranti, kurus tā pati izvēlas.

Vairums Francijā dzīvojošo imigrantu ir ieradušies no tās bijušajām kolonijām Āfrikā, un jauno likumu ir kritizējuši daudzi šajās valstīs, tai skaitā Senegālas prezidents Abdulaje Vade.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!