Foto: AFP/Scanpix

Francijas vadītie bruņotie spēki Mali ir nogalinājuši simtiem islāmistu kaujinieku, un Francija martā sāks savu karavīru izvešanu no šīs Āfrikas valsts, otrdienas vakarā paziņoja divi Francijas valdības ministri.

Francijas aizsardzības ministrs Žans Īvs Ledriāns sacīja, ka 26 dienu laikā kopš Francijas militārās intervences sākuma ir gājuši bojā "vairāki simti" kaujinieku Francijas gaisa spēku uzlidojumos un tiešās kaujās pret Francijas sauszemes spēkiem.

Ministrs sacīja, ka kaujinieki nogalināti gan gaisa spēku uzlidojumos automašīnām, kas veda kaujiniekus un militāro aprīkojumu, gan tiešās kaujās Konnas un Gao pilsētās Mali vidienē un ziemeļos. Militārās intervences gaitā kaujinieki padzīti no Mali ziemeļdaļas lielākajām pilsētām uz nomaļām kalnu teritorijām valsts galējos ziemeļaustrumos pie Alžīrijas robežas, teica Ledriāns.

Francija šajā militārajā operācijā zaudējusi tikai vienu helikoptera pilotu, kurš gājis bojā jau tās sākumā. Savukārt Mali janvārī pēc kaujas par Konnas pilsētu paziņoja, ka ir krituši 11 un ievainoti 60 tās karavīri.

Ledriāns sacīja, ka Mali armija sagūstījusi dažus kaujiniekus, kuriem būs jāstājas Mali un starptautisko tiesu priekšā.

Aizsardzības ministrs arī sacīja, ka Francijas un Čadas bruņotie spēki ir ieņēmuši Kidalu - pēdējo pilsētu, kas atradās kaujinieku rokās. Vēl turpinās Francijas gaisa spēku uzlidojumi kaujinieku slēptuvēm kalnos uz ziemeļiem no Kidalas.

Francija paredz martā sākt savu bruņoto spēku izvešanu no Mali, "ja viss notiks, kā plānots", paziņoja Francijas ārlietu ministrs Lorāns Fabiuss intervijā, kuru trešdien publicē dienas laikraksts "Metro".

Pašlaik Mali ir apmēram 4000 Francijas karavīru. Francija vēlas nodot tās sākto militāro operāciju Mali citu Āfrikas valstu spēkiem.

"Mēs turpināsim rīkoties [Mali] ziemeļos, kur vēl palikušas dažas teroristu patvēruma vietas. Es uzskatu, ka no marta Francijas karavīru skaitu [Mali] varēs samazināt, ja viss notiks, kā plānots," sacīja Fabiuss.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!