Foto: AFP/Scanpix

Piedāvājam Francijas teroraktu hroniku īsumā, sākot no trešdien notikušās asinsizliešanas, kurā islāmisti nogalināja 12 cilvēkus, līdz abu ķīlnieku krīžu pārtraukšanai piektdienas vakarā, kuru laikā nogalināti trīs teroristi. Minētie pulksteņa laiki minēti pēc vietējā laika un ir aptuveni.

Trešdien, 7. janvarī:

11.30 Divi ar kalašņikoviem bruņoti vīrieši Parīzē iebrūk satīras žurnāla "Charlie Hebdo" redakcijā. Viņi tūlītēji nogalina sargu, astoņus karikatūristus un žurnālistus, policistu, kurš redakcijā apsargā redaktoru un kādu nejaušu redakcijas apmeklētāju.

11.45 Iznākuši no redakcijas, abi uzbrucēji iekāpj melnā "Citroen" automašīnā un pamet notikuma vietu

11.50 Dažus kvartālus tālāk viņi iesaistās apšaudē ar policistiem. Vienu no tiem viņi ievaino un pēcāk brutāli nogalina.

12.00 Noziedznieki avarē un nozog citu auto. Viņi atstāj Parīzi, policistiem pazaudējot noziedznieku pēdas.

Francijas ziemeļu reģionos un Parīzē tiek izsludināts ārkārtas stāvoklis.

13.00 Ņemot vērā pamestajā automašīnā atstātos pierādījumus, policija pārmeklē īpašumus Francijas ziemeļaustrumu Raimsas un Šarlevila-Mezjēras pilsētās.

Policija paziņo ka meklē divus 32 un 34 gadus vecus brāļus Kuaši, kā arī viņu 18 gadīgo līdzzinātāju.

23.00 Uzzinājis, ka ir meklēšanā, līdzzinātājs policijā piesakās pats.

Ceturtdien, 8. janvārī

9.00 Parīzes piepilsētā pēc apšaudes mirst policiste. Šāvēja saistība ar trešdienas teroraktu sākotnēji tiek noliegta, taču dienu vēlāk tiek atzīta.

10.00 Bēguļojošie brāļi aplaupa degvielas uzpildes staciju apmēram 70 kilometrus no Parīzes

Izmeklētāji paziņo, ka abu iepriekš pamestajā automašīnā atrasti vairāki molotova kokteiļi un džihādistu karogi.

Vairāki tūkstoši drošības spēku darbinieku tiek iesaistīti islāmistu meklēšanā uz ziemeļiem no Parīzes.

ASV paziņo, ka brāļi Kuaši jau iepriekš bijuši iekļauti valstī neielaižamo personu sarakstā, turklāt Saīds vairākus mēnešus pavadījis islāmistu treniņnometnē Jemenā.

Piektdien, 9. janvārī

7.00 Bēgļi jau atkal nomaina automašīnu.

8.30 Policija viņus pamana uz autoceļa N2, braucot Parīzes virzienā, sākas apšaude un noziedznieki patveras tuvējā tipogrāfijā, par ķīlnieku paņemot tās vadītāju.

10.30 Vadītājs tiek izlaists, bet kāds cits darbinieks paliek ēkā.

12.15 Amedijs Kulibali Parīzes austrumos lielveikalā par ķīlniekiem saņem vairākus cilvēkus. Viņš tiek vainot arī par sievietes nogalināšanu iepriekšējā dienā.

16.00 Ielenktie brāļi uzsāk apšaudi ar policiju, kurā paši iet bojā. Tiek atbrīvots tipogrāfijas darbinieks, kurš slēpies ēkā, noziedziniekiem par to nezinot.

16.15 Drošības spēki ieņem Parīzes lielveikalu un nogalina Kilibali. Izrādās, ka četri ķīlnieki ir nogalināti. 15 cilvēki tiek atbrīvoti.

18.55 Francijas prezidents Olands aicina Franciju "saglabāt modrību" un cildina policistu raksturu, drošsirdību un efektivitāti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!