Foto: AFP/Scanpix

Francijas tiesa ceturtdien ir noraidījusi terorista Karlosa Šakāļa pārsūdzību, ar kuru viņš centās panākt, lai tiktu atcelts par astoņdesmitajos gados Francijā pastrādātajiem teroraktiem piespriestais mūža ieslodzījums, vēsta raidsabiedrība BBC.

Venecuēlietis, kura īstais vārds ir Karloss Iļjičs Ramiress Sančess, vienmēr ir noliedzis vainu bumbu sprādzienos, kuros gāja bojā 11 cilvēki. Tomēr tiesa trešdien atstāja spekā teroristam piespriesto mūža ieslodzījumu.

63 gadus vecais terorists tika arestēts 1994. gadā Sudānā. Viņu arestēja Francijas slepenā dienesta aģenti, kuriem atbalstu sniedza Sudānas valdība. Pēc aresta viņš tika nogādāts Francijā.

Līdz tam laikam viņš bija iemantojis pasaules slavu kā marksistu kaujinieks, kurš rīko sprādzienus, slepkavības un ķīlnieku sagrābšanas.

"Delfi", atsaucoties uz aģentūru LETA, jau vēstīja, ka Karloss Šakālis maijā apstrīdēja notiesājošo spriedumu par Francijā sarīkotajiem sprādzieniem.

2011.gadā Francijas tiesa piesprieda viņam mūža ieslodzījumu par 1982. un 1983.gadā Francijā sarīkotajiem sprādzieniem, kuros tika nogalināti 11 cilvēki, bet vēl gandrīz 150 tika ievainoti.

Tobrīd Karloss Šakālis jau izcieta vienu mūža ieslodzījumu, kas viņam tika piespriests par 1975.gadā pastrādāto divu Francijas policistu un kāda policijas informatora slepkavību.

Līdz ar trim citām personām Karloss tika vainots par Parīzes-Tulūzas vilciena spridzināšanu, kurā gāja bojā pieci cilvēki, par uzbrukumu arābu valodā iznākošā laikraksta "Al Watan" Parīzes redakcijai, kura laikā tika noslepkavots viens cilvēks, par eksplozijas sarīkošanu vienā no Marseļas dzelzceļa stacijām, noslepkavojot divus cilvēkus, un par spridzekļa uzstādīšanu ātrvilcienā TGV, kas prasīja trīs upurus.

Apsūdzības rakstā bija teikts, ka sprādzieni rīkoti, Karlosam radot "privātu karu" pret Franciju, lai panāktu divu savas bandas locekļu atbrīvošanu. Viņi tika arestēti brīdī, kad gatavoja uzbrukumu Kuveitas vēstniecībai Parīzē. Tiek uzskatīts, ka Karloss Šakālis savu bandu vadīja ar bēdīgi slavenās Austrumvācijas slepenpolicijas "Stasi" atbalstu.

Prokuratūrai ilgu laiku bija grūti savākt pierādījumus, lai nodrošinātu notiesājošu spriedumu. Tas izdevās tikai pēc Padomju Savienības sabrukuma, kad kļuva pieejami "Stasi" slepenie dokumenti.

Apstrīdot spriedumu, Karloss Šakālis apgalvoja, ka uz pierādījumiem, kas iegūti no šiem "Stasi" dokumentiem, nevar paļauties.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!